Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Barcola – egy tavaszi séta margójára

Trieszti utam során eldöntöttem, hogy ezt a kis várost, amelyet azért kicsit méltatlanul hanyagolunk, most alaposabban bemutatom.

Ennek a bemutatónak egyik részlete Trieszt promenádja, a Barcola. A kis vitorláskikötő után a városból a Castello Miramare felé haladva egy cédrusliget ad utánozhatatlan hangulatot a tenger partján végigfutó promenádnak. A cédrusliget ugyan nem követi végig a sétányt, de ez a játszóterekkel tűzdelt park nagyon kellemes kikapcsolódást biztosít a triesztieknek, ahová munka után kiülnek, elsétálnak – mások pedig futnak, vagy  épp a cédrusoktól távolabb, a Topolininek nevezett strandon fürdőznek.

Trieszti promenád vitorlásokkal
Szerkesztőségi fotó

A sétány egyébként mintegy 5 km hosszú, és kis túlzással összeköti a belvárost a Castello Miramaréval. Így a szórakozáson és a pihenésen túl valóban sportolásra is tökéletes. Ottjártamkor ráadásul szélcsendes, kellemes idő volt, ami épp alkalmassá tette egy könnyű tavaszi sétára. Nagyon élveztem!

Trieszti promenád – a cédrusliget
Szerkesztőségi fotó

Ugyancsak ennek a sétánynak a mentén, a Pignetónak nevezett cédrusliget végén áll a trieszti „kis hableány”, azaz a Sirenetta szobra. Ez egy, a tengerből épp kilépő fiatal lány alakját formázza, akit a triesztiek La Mula (az öszvér) néven is emlegetnek – ami nem tiszteletlenség, mindössze úgy tartják, hogy a szobor – túl azon, hogy a trieszti nők előtti tisztelgés is – jelképe lett a város multikulturális jellegének. (Eredetileg a művész Giuliának nevezte el, egy általa a tengerparton látott lány ihlette a szobrot, de szerintem soha senki nem hívta így az alkotást.)

Sirenetta – a lemenő nap alatt
Szerkesztőségi fotó

A Barcola – melynek neve (és történelme) a római korig nyúlik vissza, amikor is Vallicula vagy Valcula névvel illették – egy nagyon fontos eseménynek is otthont ad már több, mint 50 éve. 1969-ben alapították ugyanis a Barcolanát, Trieszt (és a világ!) legnagyobb vitorlás regattáját, amelyet minden évben októberben szerveznek meg. Ilyenkor apró kis halászhajóktól az egészen impozáns, nagy vitorlásokig mindenféle vízijármű tengerre száll, hogy összemérjék erejüket – vagy egyszerűen csak jól érezzék magukat. Egyszer, remélem, hogy sikerül ezt a versenyt megnézni – érdemes ősszel tehát Triesztbe látogatni. A Barcolana 2023. szeptember 29. és október 8. között kerül megrendezésre.

Barcolana – előtérben Trieszt világítótornya
Forrás: pinterest