Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A háború a kollektív emlékezetben: múzeumok és emlékművek

Nemrégiben irodalmi est foglalkozott az I. világháború hatásaival, holnap pedig a múzeumok és emlékművek oldaláról tekinthetjük végig ugyanezt.

A Nagy Háború kitörésének 100. évfordulójának alkalmából a tanúvallomásokon való elmélkedés nemcsak az emberek millióit elpusztító hasztalan mészárlásra való emlékezést jelenti, hanem a jelennel való szembenézést is. E gondolat vezérelte a Budapesti Olasz Kultúrintézet és a XX. Század Intézet együttműködését a rendezvénysorozat szervezése során.

Az emberi történelem nem csupán szövegek, hanem kontextusok, fizikai helyszínek, leletek, különböző művek és tárgyak története, melyik segítségként, kihagyhatatlan feltételként számítanak az idő- és térbeli nagy eseményekben. A Nagy Háború érinthető emlékezete Közép-Európa néhány területén még különleges módon olvasható formák és művek szövetében nyilvánul meg, valamint az adott időszakra és eseményekre vonatkozó útvonalakban, erődítményekben, történelmi leletekben és emléktárgyakban nyer kifejezést, melyek mai történelmünk eseményeinek nélkülözhetetlen, értelmező kódexét adják.

„A háború a kollektív emlékezetben: múzeumok és emlékművek” című eseményt március 11-én szerdán, 16:00 órakor, a Budapesti Olasz Kultúrintézetben tartjuk (Budapest, Bródy Sándor utca 8. 1088) amely során felszólal Alessandra Martina (A goriziai Nagy Háború Múzeumának kurátora) és Gerő András (a Habsburg Történeti Intézet igazgatója).

Gerő András

Gerő András

Az olasz Első Világháborús Nemzeti Emlékbizottság és a magyar Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság védnökségével.

További információk:

Kötelező helyfoglalás: iicbudapest@esteri.it

Budapesti Olasz Kultúrintézet- Tel. 1/483-2063 – ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it