Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Egy kis divat

Nyilván sokak szemében nincs újdonság-értéke, de más tudni róla és más megtapasztalni egy talján tulajdonságot: ez pedig a színek használata.

Az eddig is nyilvánvaló volt mindenki számára, aki odafigyelt fél szemmel az olaszokra, hogy mind a ruhatárukban, mind a kiegészítőikben szeretik használni a színeket, s ettől máris vidámabbnak tűnik körülöttük minden. Ingek, nadrágok esetén is megvan ez, vagy gondoljunk csak az erős 50-es, citromsárga pulóveres, piros szemüvegkeretes fickókra a RaiUno bármelyik beszélgetős műsorában.

Itthon általában az ember fekete vagy barna színű bőrtáskát vadászik, ha épp szükség van egyre, mert a cipőnkhöz az passzol, sőt a ruháink nagy részénél sem lehet mellélőni vele. Na, hát pl. Firenzében sok sikert kívánunk a fekete vagy sötétbarna táska vásárlásához, nem lesz túl könnyű. És ez  nagyon jól van így. Ha eltekintünk a turisták számára fenntartott sátras kirakodóvásároktól, melyek a belváros igen sok pontján megtalálhatók, és végignézzük a üzletek kínálatát, az eredmény akkor is hasonló. Kék, lila, citromsárga, piros, narancs és a zöld minden, de tényleg minden árnyalata elérhető. Külön üzletekben kaphatunk ugyanilyen széles színskálán kesztyűket, sálakat, az ember szívesen elnézegeti a kirakatokat egy-egy séta alkalmával. (Jó, sokan a kultúrsokk miatt mennek épp Firenzébe, de érdemes a mindennapi életet jellemző dolgokat is megfigyelni, ami turistaként néhány nap alatt ritkán sikerül, ugyanakkor ez igazán szembeötlő lehet.)

A nők, de a férfiak egy komoly százaléka is hord sálat. Mintásat, simát, selymet, kötöttet, mindegy. Ez is egy szimpatikus szokás, mert egyszerű, könnyen hozzáférhető és olcsó kiegészítő, de nagyon jól variálható.

Manapság már nem kőbe vésett szabály nálunk sem, hogy egyforma legyen a cipő, a táska és az öv színe, de ami Firenzében látható, az alapján bátran kijelenthetjük, ez a fajta harmónia dögunalmas. Na, azért egy tipikusan olasz szettet átvéve Budapesttől eltekintve lenne szemráncolás Magyarországon, de abban a környezetben teljesen természetesen hat az egész.

Hát, nem lenne rossz, ha be kellene illeszkedni hosszútávra!