Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

I Mamutones – Szardínia szép hagyománya

Szinte minden ország őriz legalább egy maszkos-táncos-felvonulós hagyományt, ami hosszú időre nyúlik vissza. Nálunk az egyik legemblematikusabb ilyen esemény a busójárás, Szardínián pedig az ‘I Mamutones’ járják a várost.

A Mamutones – vagy Mamuthones, ahogy sok leírásban megtalálható –  és az ünnep, a Mamoiada eredete eléggé vitatott. Számos kutató szerint az 1800-as években már biztosan létezett, mások bátran a nuraghe-korra, vagy akár korábbra helyezik vissza a  hagyomány indulását.

A felvonulást évente négy alkalommal rendezik meg: január közepén, a farsang utolsó vasárnapján, húshagyó kedden és szeptember végén.

Általában egy délutántól késő estig tartó eseménysorozat, amelynek folyamán a Mamutones és az Issohadores tagjai egy lassú, tánclépésekkel tarkított menetben végigvonulnak a településen.

De mi is ez a Mamutones és Issohadores úgy egyáltalán? A maskarás figurák évente több alkalommal megjelennek és egy fura, néha kicsit groteszk ünnepet varázsolnak az utcákra. A hiedelem szerint a tradíció egy régi, mezőgazdasághoz köthető pogány ünnep része. Az időpontokból is kitűnik, hogy elsősorban a földművelés bizonyos tevékenységei köré csoportosul, az emberek az ünnep kialakulása idején egyértelműen erős kapcsolatot kerestek a természettel, hogy megélhetésük a gazdálkodáson, földművelésen keresztül biztosított legyen. A rítusok tehát szorosan kötődnek az agráriumhoz. Ahogy azt több leírásból is olvashatjuk, ezek a felvonulások semmiben sem hasonlítanak az ország többi részén előforduló karneválokhoz. Sokkal mélyebb, misztikusabb atmoszférával rendelkeznek, ezért az élmény semmihez sem hasonlítható. Állítólag Szardíniának a mai napig vannak olyan eldugottabb részei, ahol mindenki, a kisgyerektől az aggastyánig csak halkan mormolva meri kimondani a Mamutones nevet, hiszen az ijesztő jelmezek a régi korokat idézik, groteszk látványuktól a mai napig összerezzen az ember.

Az esemény ideje alatt óriási tüzet is gyújtanak, ami arra hivatott, hogy a minden negatív eseményt, gondolatot távol tartson, a rossz dolgokat elvigye, elriassza és új, kedvező időszakot nyisson. A rossz szellemek elűzésében van szerepe a kolompok hangjának is.

A felvonulók

A felvonulók

A Mamutones és az Issohadores csoportjának egyaránt megvannak a maguk jellegzetességei, már ami az öltözködést illeti.

A Mamutones képviselői kivétel nélkül fekete (vagy sötétbarna), fából készült/faragott maszkot viselnek, és hátukra általában fekete bárány bundáját dobják. A bunda tetejére sok, csokorba összefogott kolompot akasztanak, ami mozgás hatására végzi a dolgát, kolompol-csörömpöl, ahogy illik. Ez már önmagában megadja a felvonulás alaphangulatát.

Egy igazi Mamutones-jelmez

Egy igazi Mamutones-jelmez

 

A Mamutones képviselői egy-egy ilyen alkalommal 12-en vannak, akik két oszlopban, egymás mögött, szabályos elrendezésben vonulnak-táncolnak.

Körülöttük mennek nem fix pozícióban, tehát őket kicsit körüljárva-védve az Issohadores, akiknek csoportja 8 főt számlál. Erre azért van szükség, mert az összegyűlt tömeg rendszerint megpaskolná, megérintené a Mamutones tagjait, ettől óvják őket. Ahogy a csoport neve és öltözetének színe is sugallja, a spanyol hódítás idejére vezetik vissza megjelenésüket.

Az Issohadores jelmeze egészen másként néz ki, mint a fentebb leírt Mamutones-jelmez. Tagjai rendszerint piros felsőrészt viselnek, lehetőleg arany gombokkal, valamint fehér nadrágot. Ha viselnek, akkor maszkjuk is fehér színű.

Issohadores - az ünnepre készen

Issohadores – az ünnepre készen

A Mamutones öltözködése egyébként több emberes feladat, és nem is igen engednek ilyenkor a segítőkön kívül senkit az öltözködő ember közelébe, ezek nem ‘nyilvános’ részei a parádénak. Egyfajta spirituális rákészülődés is ez a közelgő eseményre. A maskara részeként viselt kolompok súlya akár a 30 kg-ot is elérheti, jó kis menetfelszerelés. Úgy tartják, hogy a maszk minél csúnyább, annál jobb. A férfiaknak, akik ezeket viselik, belül is át kell lényegülniük, és maguk mögött hagyni minden modern hívságot. Például a piercing viselése a maszk alatt szigorúan tilos!

Aki Szardínián jár idén, mindenképpen próbálja egy ilyen felvonulás idejére tenni a látogatást, bizonyosan megéri részese lenni egy ilyen nem mindennapi élménynek.

Addig is íme egy videó a felvonulásról, szerintünk kifejezetten érdekes ez a rítus: