Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Bianca Cappello – rejtélyes mérgezések a Medici családban 2/2.

Múlt heti izgalmas történetünk ma végre folytatódik.

Mintegy 300 évvel a korábban leírt eset után, az 1800-as években I. Francesco és a család holttesteit exhumálták (és később jelenlegi nyughelyükre temették), és döbbenten tapasztalták, hogy a test szinte teljesen épen megmaradt. A csodaszámba menő lelet nyilván foglalkoztatta a korabeli tudósokat is, azonban a későbbi időszak tudósai számára sem volt kevéssé érdekes ez az eset. Ezért történt, hogy a 2000-es évek elején az olasz történészek és régészek újra ráfordultak ennek a kérdésnek a tisztázására, hiszen manapság már igen korszerű lehetőségek állnak rendelkezésre egészen bizarr dolgok felderítésére is.

Ennek köszönhető, hogy I. Francesco testének újbóli vizsgálata a halál után több évszázaddal is ki tudta mutatni annyi arzén jelenlétét, amely minden bizonnyal a halálát okozta. Amikor később rábukkantak Bianca holttestére is, a jól konzervált állapot ugyanerre utalt, így tehát kijelenthetjük, hogy bizony a házaspár mindkét tagja ugyanazon időben, ugyanazok okok miatt hunyt el. De ki állhat a mérgezések hátterében? Hiszen ez is egy fontos kérdés. Nos, a válasz ekkor még váratott magára, de aztán a tudóscsoport úgy döntött, hogy Giovanna d’Austria, azaz I. Francesco első feleségének holtteste is megér egy vizsgálatot, így őt is exhumálták. S a döbbenet ekkor ért a tetőfokára: ugyanis Giovanna (vagy Johanna) holttestét is hasonlóan jó állapotban találták, mint Francesco és Bianca esetében.

Nos, akkor hol lehet a válasz? A gyűlölködés okán az embernek az elején még lehetett olyan gyanúja, hogy talán Ferdinánd áll a dolog hátterében, aki mind testvérét a családfői pozícióból, mind pedig a gyűlölt velencei nőt a családból eltávolíthatta ezzel a módszerrel; azonban ez Giovanna esetét sehogyan sem magyarázza.

Ferdinando de Medici – Forrás: pinterest.com

Van azonban egy másik teória, amely valószínűbbnek tűnik ugyan, de bizonyítást ennyi idő után már nemigen nyerhet; ez pedig így hangzik:

Ha a család minden tagja valóban arzén-mérgezés áldozata lett, akkor kell valaki, aki hozzáfért némi arzénhoz. Az tudható Francesco-ról, hogy az alkímia igazi szerelmese volt, s kora előrehaladtával egyre több időt fordított hobbijára. Ezzel azoban még senki sem zárható ki, hisz bármelyik feleség, sőt bármely más családtag is lehet gyanús. A kérdés inkább onnan közelítendő, hogy kinek volt elegendő oka, indíttatása ezekre a gaztettekre.

A teória az is lehet, hogy esetleg az egész mögött Bianca áll. Írtuk korábban, hogy a Ferdinánd által táplált gyűlölet kölcsönös volt. A mérgezés a kardinális látogatása során történt, aki számára állítólag Bianca egy tortát süttetett, ami mérgezett volt. Egyes források szerint a kardinálist figyelmeztették is, hogy ne egyen belőle. Francesco viszont teljesen gyanútlanul jóízűt lakmározott az édességből. Felesége ennek láttán egyrészt a férje iránti szerelem okán kétségbeesett, másrészt tudta, hogy előbb-utóbb lebukhat, ezért hát, mintegy magát is büntetve, önként evett férjével együtt a süteményből, hogy osztozzon sorsában.

Az elméletet pedig az támasztja részben alá, hogy Bianca bejáratos volt a Palazzo Pitti-be már Giovanna életében is – nem elképzelhetetlen tehát, hogy ugyanezzel a módszerrel segített egy kicsit Giovanna-nak a túlvilágra jutni, s talán még a fiú utód likvidálásában is szerepe lehetett.

Ezek merész feltételezések, s bár logikusan elfogadhatónak is tűnhetnek, azonban azt semmiképp sem állíthatjuk, hogy biztosan kijelenthető, hogy mindez így is történt. Azonban az az egy biztos, hogy a történészek hatalmas utat jártak be az eset visszakövetésében, és a rejtélyes halálesetek okára is fény derült. Az elkövető kiléte azonban valószínűleg mindig is kérdőjeleket fog hordozni.

Medici villa – Poggio a Caiano – Forrás: wikipedia

DE: 2010-ben, amikor a testeket újabb vizsgálat alá vetették, természetesen új információk is napvilágot láttak. Francesco-t életében mindig egészsége teljében lévő férfiként ábrázolták, a fenti elméletekkel ez eddig nem is ütközik. Holttestének vizsgálatakor azonban jónéhány új dolog is előkerült, amelyekről mindaddig szó sem volt.

Egyrészt csontjaiban maláriát okozó parazita maradványaira bukkantak, ami kétségbe is vonhatja akár a mérgezéses teóriát.

Másrészt a koporsóban ortopéd lábbelit leltek. Jobb karjának kifordult volta, lefittyedő állkapcsa pedig stroke jeleit hordozza. A járási nehézség és a lábbeli pedig arra utal, hogy a vélhetően jobb oldali stroke már jóval a halála előtt történhetett.

Nos, akkor most arzén, vagy nem arzén? Bianca vagy nem Bianca? Kiderül-e valaha? Valószínűleg nem.

Mindenesetre a történet szövevényes és titokzatos mivolta újabb izgalmas pont a Medici dinasztia amúgy sem eseménytelen századaiban. S úgy vagyunk egy kicsit ezzel, ahogy sok más Olaszországgal kapcsolatos témával: minél mélyebbre ás az ember, annál inkább látja, hogy csak a felszínt karcolgatja, és annál kíváncsibbá is válik, hogy mire bukkanhat még.

Egy biztos: a Medici családról nem most írtunk utoljára. S bár a jövő héttől Veneto tartományba látogatunk, időről-időre biztosan visszakanyarodunk még Firenze és a reneszánsz kiapadhatatlan meséi közé.

Medici kápolna – a dinasztia nyughelye – Forrás: bbplanet.it