Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ínyencségek Valle d’Aosta-ból

Ma is több dolog kerül az asztalunkra virtuálisan, hiszen ebben a régióban is számos finom falat érhető el, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Az első fogunk alá való egy sajt lesz, Valle d’Aosta régió egyik első számú, legismertebb és legnépszerűbb sajtja, a DOP (denominazione d’origine protetta) jelölést is elnyerő fontina.

Ezt a sajtot 80 napig érlelik, mielőtt eléri a tökéletes állagot és ízt. A sajt belsejében különféle méretű lyukak keletkeznek az érés során, amelyeknek a mérete kevéssé lényeges, sokkal fontosabb, hogy szép szabályos kör alakúak legyenek. Ezeket a lyukakat egyébként szemeknek hívják, sőt, az édesség (mint fogalom) szemének (occhi di dolcezza) is nevezik a sajt vonatkozásában.

A többi, korong alakú sajthoz hasonlóan egy kör alakú tálban préselik ki belőle a felesleges nedvességet, és a sózást, érést követően egy kóstolás után kapja meg a pecsétet.

Az alábbi videóban jól nyomon követhető a sajtkészítés minden egyes lépése. A kisfilmet azoknak is ajánljuk, akik szívesen informálódnak olasz nyelven, valamint azoknak is, akik nyelvtanuláshoz szöveghallgatási feladatot keresnek.

Valle d’Aosta kapcsán – ahogy azért a többi régiónál is láthattuk ezt – fontos része a mezőgazdaságnak a bortermelés. Ebben az észak-nyugati régióban számos szőlészet van, amelyek kiváló minőségű borokkal látják el mind a környéket, mind a nemzetközi piacokat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy nem kizárólag bor, hanem pezsgő is készül errefelé – ráadásul többféle eljárással*. A helyzet azért különleges, mert több olyan szőlőtípus (és ennek megfelelően bor létezik), pl. a Prié Blanc, amely csak ezen az éghajlaton, és jellemzően csak ezen a területen terem meg. Szinte minden olasz régiónak van egy-két olyan élelmiszeripari különlegessége, ami így az adott régió és csak az adott régió jellegzetességeit hordozza, nem véletlen, hogy az olaszok olyan büszkék saját hazájuk termékeire.

Prié Blanc

Prié Blanc

Ha belépünk konkrétabban egy picit a konyhába, akkor pedig olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a gesztenyeleves, a fent említett fontina sajtból készült szószok és egytálételek. Tanúi lehetünk a polenta számos felhasználási lehetőségének és még a nálunk is jól ismert gesztenyepüré valdosztán megfelelőjére, a Monte Bianco-nak hívott édességre is rábukkanhatunk.

Pénteken a kézműves érdekességek kerülnek terítékre, akkor is számítunk Önökre!

monte-bianco1

Monte Bianco

*A többféle pezsgőgyártási eljárás alatt az ún. metodo classic és a metodo charmat megnevezéseket értjük. Előbbi, a klasszikus verzió esetén a buborékok a palackban keletkeznek. Utóbbi, a charmat módszer esetében pedig a pezsgő első körben egy zárt, magasnyomású tartályban (autokláv) készül el, utána palackozzák csak. Mi mindent meg nem tud az ember Olaszország kapcsán – és egyébként is, ha egy kicsit olvasgatva elkalandozik, igaz?

Egy picit többet a metodo charmat-ról?