Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

San Basso ünnepe

Minden hónapban írunk egy kicsit vallásosabb témákról is, hogy körbejárjuk a régiókat minden szempontból. Ma is ilyesmivel folytatjuk.

Molise egyik legfontosabb vallási alakja, egyúttal Termoli városának védőszentje San Basso. Nevéhez több történet is fűződik, amelyek közül ma kettőt nézünk meg közelebbről.

A legenda szerint San Basso ünnepét egészen 1761 óta megtartják. Ekkortájt történt ugyanis, hogy az évszázadok óta elveszettnek hitt maradványait megtalálták, miközben a Termoli katedrális újjáépítésén fáradoztak. A relikviákat az 1200-as években egy aggódó püspök rejtette el, ugyanis attól tartott, hogy a folyamatos szaracén támadások miatt a szent ereklyéi idegen kezekbe kerülnek. A majd’ fél évezreddel későbbi leletet a katedrális mostani oltárának lábánál helyezték el.

Mivel a város népe számára a szent, és annak maradványai nagyon sokat jelentettek, a XVIII. századtól ünneplik a csodálatos körülmények között megtalált ereklyét.

processione-in-mare-san-basso-termoli

A másik legenda szerint a város halászai találtak a tengeren egy márvány szarkofágot, amelyben San Basso maradványai bújtak meg, így a szent a halászat sikerét hivatott biztosítani, valamint védelmet nyújt a tengerre kelők számára.

San Basso, a kínzásokat követően mártírhalált halt szent legendáját javasoljuk elolvasni azoknak, akik szívesen gyakorolják az olasz nyelvet – a mytermoli.com oldalán szép összefoglaló érhető el a témában.

Ezek a történetek jól mutatják, mennyire fontos Termoli lakóinak ez az ünnep, amelyet egyébként jellemzően augusztus 3-5. környékén tartanak. Ekkor a szent szobrát a katedrálisból kiviszik, a városban, majd a tengeren egy mindig előre meghatározott útvonalon végighordozzák, végül egészen aznap éjfélig a város főterén állítják ki. A szent szobra éjfélkor visszatér a katedrálisba, és ott várja a következő évi körmenetet, melynek során szép tömegek kísérik végig Termoli utcáin, hogy mindenki részese lehessen az ünnepnek.

RegataSanBasso1

A város ugyanekkor egy regattát is tart, mindig sok hajó nevez a versenyre, így – és természetesen az elmaradhatatlan tüzijátékkal – próbálják minél szórakoztatóbbá és felejthetetlenné tenni San Basso ünnepét.

Akik kíváncsiak, hogy egy drónról egy ilyen igazi, olasz kisvárosi ünnep hogy néz ki, azok az alábbi videón kicsit maguk is részesei lehetnek a festa-nak.

Hasonló ünnepről egyébként Abruzzo esetében már volt szó, ott Sant’Andrea di Pescara kapcsán beszélgettünk a tengerre is kiterjesztett körmenetről.

Hamarosan újra jelentkezünk, akkor Molise dialektusait vesszük górcső alá – várjuk Önöket!