Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Agriturismo – na, ezzel mit kezdjünk?

Olaszországban nagyon népszerű nyaralási forma, más országokban ezzel ritkábban találkozunk.

Talán azért, mert Itália erre a ’80-as években törvényt is alkotott. Hogy miért? Mint minden európai országban, Olaszországban is időről-időre megindultak a történelem során a népek a városok felé, egész egyszerűen azért, mert ott volt több munkalehetőség, a gazdálkodás pedig egyre kevesebb perspektívát adott. Viszont az olaszoknál a hagyománytisztelet, a magas minőségű ételek nagyon fontos területei az életnek, így egyértelmű volt, hogy a szép lassan elnéptelenedő vidéki farmokkal valamit kezdeni kell.

Törvénybe iktatták ezért, hogy támogatásra/könnyítésekre számíthatnak azok, akik ezt az életformát választják, továbbá nem sújtják túl magas adókkal azokat, akik a saját farmjukon szobakiadással próbálják fenntartani magukat.

Hogy is néz ki az agriturismo, mi ez a fogalom és miért jó ez nekünk turistáknak? Nos, a képlet rendkívül egyszerű. Képzeljünk el egy – maradjunk Toszkánában, Siena körül pl. elképesztő helyek vannak – vidéki farmot, távol a települések zajától, közel s távol szomszédok nélkül, gyönyörű és csendes környezetben. Ezen a farmon az ott lakók látják vendégül a házban kialakított néhány pici apartmanban a vendégeket. Az ide érkező turisták jellemzően félpanziós ellátásban részesülnek, amelyet a házigazdák a farmon megtermelt élelmiszerekből készítenek el, így garantált az asztalra kerülő ételek eredete. Korábban gyakori volt, hogy a turisták napi program jelleggel kollektíven kivonultak a kertbe, és részt vettek a mindennapi kerti munkában. Így a házigazda válláról levettek némi terhet, beleláthattak a mindennapokba, egyúttal a szokásos tevékenységhez képest más aktivitással, de pihenhettek egy nagyot.

Manapság persze már ez sem pontosan így néz ki. Az agriturismo lényege még mindig a házigazda jelenléte és a saját farmon termelt ételek felszolgálása, azonban a kerti munka sokkal inkább egy érdekes lehetőség, semmint programelem. A házak udvarán nem ritkán úszómedence várja a látogatókat, és bizonyos szálláson kifejezetten luxuskörülményekkel kecsegtetik azokat, akik hajlandóak picit mélyebben nyúlni a pénztárcájukba.

S ha már így körbejártuk, mi a manó is az agriturismo, érdemes megnézni a témával kapcsolatos egy-két ajánló oldalt – most jellemzően Toszkánából, ha már egyszer augusztusban ez a régió a célpontunk -, amelyek talán meghozzák a kedvünket egy jó kis utazáshoz.

Itt van mindjárt a tuscanyaccomodation.com-ról néhány ízelítő:

I Pianelli

I Pianelli

San Giovanni in Poggio

San Giovanni in Poggio

Vernianello

Vernianello

Az it.agriturismo.net-en szintén van egy-két figyelemreméltó szállás. Sok esetben az árak egyáltalán nem olyan magasak!

Cetona

Cetona

Il Pintello

Il Pintello

I Greppi di Silli

I Greppi di Silli