Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

L’ultimo padrino – minisorozat

Egy olyan filmet, illetve minisorozatot szeretnénk ma bemutatni, amely a maffiasztorik kedvelői számára igen érdekes lehet, s talán már ismerős is.

Pár éve került a fókuszunkba egy olyan 2008-as film (minisorozatnak annyira mini, hogy két 90 perces részből áll, amit aztán teljes filmmé is összefűztek), amely a fent említett témával foglalkozik, a címe pedig: L’ultimo padrino.

Közelebbről a szicíliai maffia, a Cosa Nostra ügyeibe enged betekintést egy nem túl régi letartóztatás mentén. 2006-ban sikerült a hatóságoknak kézre keríteni egy rendkívül összefogott, szoros nyomozás eredményeként a korszak akkori maffiavezérét, Bernardo Provenzano-t.

A férfi a rendőrség legkeresettebb célpontja lett a ’90-es években, amikor a maffia ügyeit a legmagasabb szintről kezdte irányítani. Sok dolga volt, mert egy, az állam által már meggyengített szervezetet „örökölt”, ugyanakkor az egyes családok békítésével, és fontos kapcsolatok kiépítésével a gazdasági, pénzügyi és politikai szférában, egy jobb időszakot hozzott a maffia életének szempontjából.

Útját és tevékenységét számtalan gyilkosság és bűntény övezte, s mivel a hatóságok non-stop a nyomában voltak, nyilván leginkább az árnyékból, a háttérből irányította a szervezetet. A film feszült hangulatú, bár nem gyorsan hömpölygő. Aki hozzászokott az amerikai akciófilmekhez, ahol a vásznon villámgyors események követik egymást, biztosan csalódni fog. Aki azonban érti, érzi és ismeri a olasz filmek lassabb tempóját, igencsak értékelni fogja.

Számunkra azért is volt szimpatikus a sorozat, az érdekes témán túl, mert a főszereplő, a Bernardo Provenzano-t alakító színész, Michele Placido. Neve leginkább azoknak lehet ismerős, akik anno a ’80-as években készült Polip (La piovra) című sorozat epizódjait követték a tévében. A színész ott a jó oldalon állt, Corrado Cattani felügyelőt alakította. Most a sötét oldalt mutatja be nekünk, jó 30 évvel később ebben az új szerepben (érdekesség, hogy fiatalon a rendőrség kötelékében szolgált egy ideig, utána lépett csak színészi pályára).

Michele Placido Forrás: cineuropa.com

A színész pedigréje sem utolsó – habár erről már egy, a fivéréről, Gerardo Amato-ról szóló írásunkban is említést tettünk. Leszármazottjai ugyanis egy Iocano Carmine Crocco nevű gonosztevőnek, aki sok-sok évtizeddel ezelőtt élt – talán a magyarban betyárnak mondanánk.

Szóval, rendőri munkája és fura felmenője alapján nem csoda, hogy a sötét és világos oldalról egyaránt megtalálják a szerepek.

A sorozatot (vagy filmet – ahogy tetszik) ajánljuk tehát a figyelmükbe jó szívvel. Ha megtalálják rá a szükséges három órát, biztosan nem bánják meg.

Forrás: tvtime.com