Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Az olasz kalapok

Picit menjünk vissza az időben, és nézzünk körül divat-ügyben, a kalapok terén.

A firenzei Pitti Palotában május 18-ig volt látható egy kalapkiállítás, mely kb. 150 modellt mutatott be ebből a manapság már ritka kiegészítőből. A kiállítás összefoglalóját és egy gyönyörű videót kínálunk a mai nappal.

A korábbi évtizedekben a kalap egyértelmű része volt az öltözködésnek a hölgyek esetében is, mára azonban már rettentően kikopott belőle. Persze, tekintve az állandóan és ciklikusan visszatérő trendeket és az utóbbi időben tomboló retró-őrületet, még az is lehet, hogy idővel visszaszivárog a köztudatba.

Addig is azonban ejtsünk pár szót a női kalapokról – pontosabban arról, milyen kiállítást szerveztek  a téma elhivatottjai.

Az itt látható kalapok esetenként több évtizedre vagy akár évszázadra repítenek vissza minket az időben. A kalapokat sokszor szintetikus anyagokból, de még korábban szalmából, vagy fémszálak felhasználásával készítették. Annak idején még léteztek igazi kalaposok, az ún. masamódok* (olaszul: modista), akik a kalapokat készítették, saját ötleteiket és elképzeléseiket valósították  meg egy-egy modellen. Az igazi masamód jellemzője az volt, hogy kiváló tanácsokat adott a kalap kiválasztásához a kedves ügyfélnek – akár annak szeme, bőre árnyalata, testalkata, vonásai figyelembevételével. Az alábbi videó tanúsága szerint Olaszországban a legügyesebb kalaposok vagy masamódok Torinó környékéről származtak, ők igazán értették a szakmát – és kiváló alapanyagokkal dolgoztak.

Ezen a firenzei kiállításon a kalapoknál felhasznált anyagok között a szalmán, fémszálakon kívül láthattunk még strucctollat, virágokat, flittert, gyöngyöt – látszik, hogy a kalaposok fantáziája határtalan volt. Az utolsó szekcióban olyan fejfedők is felbukkannak, amelyeket először a ’60-as évek kifutóin láthatott a nagyérdemű, mint a legmenőbb divatházak (pl. Valentino) kollekcióinak kiegészítőit. A formák néhol unalmasak, néhol gyönyörűek, máskor pedig meghökkentőek, de nagyon klassz dolog virtuálisan végigsétálni ezek előtt a vitrinek előtt.

Nem biztos, hogy rossz lenne, ha az angol arisztokrácián kívül más is hordana kalapot mostanában. Igazán nőies kiegészítője lehetne az öltözékeinknek – még ha kissé furán is éreznénk magunkat benne eleinte.

Az alábbi videó olasz nyelven mesél nekünk erről a kiállításról. A nyelvtanulóknak egy laza, hátradőlős középfokú szöveghallgatási feladat lehet ez, de az olaszul nem tudók se keseredjenek el, hiszen a képek magukért beszélnek – ezek a modellek szavak nélkül is megérnek egy áttekintést.

*masamód: divatárus lány; női kalapokat, sálakat és fejkötőket készítő és árusító nő – a szó a XIX-XX. század fordulóján volt gyakori használatban.