Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Bologna – oszlopokkal suttogók

Hát, ez egy igencsak fura cím lett – tudjátok-e, mire gondolok? Mondhattam volna azt is, hogy középkori vezeték nélküli telefon a mai témánk.

Bolognába utazunk ma, de csak egy kis különlegesség erejéig. Egy-egy rövid cikk nem elég ahhoz, hogy az egész város mindenféle érdekessége belekerülhessen, ám van valami, ami mellett nem tudtam szó nélkül elmenni. Ez pedig a Palazzo del Podestá, ami Bologna főterén, a San Petronio Székesegyházzal éppen szemben álló épület.

Palazzo della Podestá
Forrás: avrvm.it

A komplexum térre néző részét 1200 körül építették, majd egy fél évszázaddal később kibővült a Palazzo Re Enzo résszel. Erre azért volt szükség, mert a várost érintő döntésekben résztvevő emberek száma egyre nőtt – lényegében kinőtték az eredeti palotát. Bár az építés ideje a középkorra tehető, a palota végül annyi átalakításon esett át a következő századokban, hogy az eredeti kinézetét már csak elképzelni tudjuk.

A palota érdekessége, hogy az épületegyüttes két utcát is magába foglal, ezért lényegében Bologna utcáin sétálva egyszer csak átmegyünk a palota alatt. Ezt az árkádos részt Voltone névvel illetik, és számos fontos érdekesség kapcsolódik hozzá. Egyrészt annak idején a Voltone árkádjai alatt történtek a bíróság által halálraítéltek kivégzései, akasztással. A tartóvasak, amelyekhez a kötelet rögzítették, a mai napig megvannak, mintegy mementói az egykori funkciónak.

Voltone della Podestá
Forrás: bolognawelcome.com

A másik fontos különlegessége a Voltonénak az egyedülálló akusztikája. Már a középkorban ismert volt, hogy az utca két oldalán lévő, Voltone bejáratát jelző két oszlopnál speciális kommunikációs lehetőség állt rendelkezésre, amelyet aztán bőven ki is használtak. A két oszlopnál állva ugyanis, az oszlop felé fordulva elsuttogott szavak a másik oszlopnál tisztán hallhatók, így mindenféle titkos megbeszélésre, de akár gyónásra is tökéletesen alkalmas volt. Használták is a bolognaiak – a pestises és leprás betegek így tudtak meggyónni; személyes érintkezés nélkül bizalmas módon oldozhatta fel őket a pap a bűneik alól. A középkori „vezeték nélküli telefon” elnyűhetetlen, ma is működik, így aki arra jár, ki ne hagyja a próbáját!

A palotát egyébként négy terrakotta szobor formájában őrzi a város négy védőszentje: San Francesco, San Petronio, San Domenico és San Procolo.

A palota első emeleti hatalmas termét a városvezetés használta kb. 1580-ig, utána mintegy két évszázadon át a szalon színház funkciót töltött be. A korábbi századok során még antik focit és más labdajátékokat is játszottak a falai között.

Basilica San Petronio
Photo by Bianca Ackermann on Unsplash

A Palazzo della Podestát Bologna főterén, a Piazza Maggiorén találjátok, éppen szemben az impozáns San Petronio Bazilikával.

Persze, Bolognába nem csak a Palazzo della Podestá miatt érdemes elmenni, a városnak egyébként is szuperjó hangulata és számos más látnivalója van – ezekről időről-időre beszélgetünk majd.

Utazzatok Bolognába – imádni fogjátok!

Bologna árkádjai
Photo by Maria Bobrova on Unsplash