Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Cucibocca – egy rémisztő hagyomány

Ahogy az új év elindul, minden gyerek izgatottan várja a január 6-án érkező Befanát.

Matera környékén azonban van egy fura hagyomány, amely a Befana érkezésének előestéjéhez kapcsolódik. Montescaglioso településen ugyanis ezen az estén az utcákon nagyszakállú, óriási köpenybe öltözött, narancshéj-szemüveges fickók jelennek meg, akiknek egyik kezében lámpa, a másikban pedig egy jókora tű van. Ez a figura, akit megtestesítenek, a Cucibocca – szó szerinti is „szájbevarrót” jelent a neve. Ezek a figurák azzal fenyegetik meg a városka apraját-nagyját, hogy ha nem maradnak szépen csendben, a Befanát várva, akkor majd jól bevarrják a szájukat. Nem épp gyerekbarát tradíció, én biztos halálra rémültem volna gyerekként ettől, de állítólag elég hatásos, mert tényleg csend uralja a várost ezen az estén.

Sajnos, nemigen vannak arra vonatkozó pontos leírások, hogy ez a hagyomány honnan ered, nyilván mindenki, aki ezt kutatja, kicsit másképpen értelmezi – de az biztos, hogy nagyon régre nyúlik vissza.

Szóval, aki várja a Befanát és az általa hozott édességeket, finomságokat, az ki ne nyissa a száját január 5-én este, mert jön a Cucibocca, és jól bevarrja!

A Cucibocca éjszakája
Forrás: basilicataturistica.it