Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Vivaldi és a nők – hangverseny a barokk zene kedvelőinek

A budapestiek ismét előnyt élveznek, az utazni hajlandók pedig már tervezgethetnek is, hiszen újabb eseménnyel csábít minket a Bródy Sándor utca!

A ?Barocco.it? sorozat keretében ? válogatás az olasz Sei- és Settecento zenei kínálatából a Olasz Kultúrintézet szervezésében, a Szépművészeti Múzeum ?Caravaggiótól Canalettóig? című kiállításához kapcsolódva ? egy rendkívüli hangverseny lesz 2014. január 27-én hétfőn 19:00 órakor (Olasz Kultúrintézet Giuseppe Verdi terem, Budapest – Bródy Sándor u. 8.) ?Vivaldi asszonyai? címmel. Fellépnek a ?Sonatori de la Gioiosa Marca?, vezényel: Francesco Fanna. Szólisták: Gemma Bertagnolli, Manuela Custer, Susanna Moncayo.

A műsoron válogatás lesz hallható Antonio Vivaldi opera-repertoárjából és a velencei Piet? jótékonysági ?Kórház? számára komponált egyházi vokális és instrumentális műveiből.

I sonatori de la Gioiosa Marca

I sonatori de la Gioiosa Marca

Az I Sonatori de la Gioiosa Marca együttes a venetói Trevisoban született; a várost a reneszánsz korban ?Marca Gioiosa?-nak nevezték. A legbefutottabb olasz együttesek egyike, mely 25 éve korabeli hangszereken játsza a régmúlt idők muzsikáját. Vonósok, akik kiegészülve egy kis zenekart alkothatnak. A Sonatori repertoárján a késő Cinquecento-tól a klasszicizmusig szerepelnek darabok, és különleges figyelmet fordítanak a venetói zenei hagyományokra is.

Nézzünk meg  a koncert előtt egy videót a zenekarról, hogy kicsit ráhangolódjunk a hangversenyre! A videó olasz nyelvű interjút és angol feliratot tartalmaz, így valószínűleg a nem olaszosok számára is minden lényeges infó benne lesz:

A hangversenyre a belépés ingyenes. Kötelező regisztráció: iicbudapest@esteri.it

Foglalt helyek az érvényes ?Intézet Barátai Klub?-kártyával rendelkezők számára.

Bővebb tájékoztatás:

Olasz Kultúrintézet (06-1/483-2063)

ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it

Néhány szó Vivaldi-ról:

A pap Antonio Vivaldi egész életét a legnevesebb európai operaházakban töltötte zeneszerzői és impresszáriói minőségben, valamint a talált gyermekeket befogadó velencei Piet? Kórházban, ahol tanítói tevékenységet folytatott, s ennek az intézménynek komponált számos művet énekhangra és hangszerekre. Így egész életében hölgyek, fél Európa színházainak primadonnái vették körül, s rajongtak érte a kiváló énekes és zenész ?leányok? is, akiket a velencei Piet? Kórházban zenére oktatott. A hangverseny szavakból és zenékből összeállított időutazással kíván tisztelegni Vivaldi asszonyai előtt.

A témával még a tavasz folyamán bővebben is foglalkozunk majd, akit érdekel, kövesse bejegyzéseink sorát!