Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A Lecce-i homokkő

Tudja valaki, miért olyan különleges Lecce városa építészeti szempontból? Igen, a címben olvasható homokkő miatt.

 

Azt a területet, ahol ma a csizma sarkában Lecce városa fekszik, sok évszázaddal ezelőtt tenger borította. A tenger visszahúzódása után – ahogy az már lenni szokott – rengeteg tengeri egysejtű maradványa került a felszínre. Ezek a maradványok a közben eltelt idő alatt fosszíliákká váltak, és egy teljesen speciális, máshol nem igazán megtalálható homokot alakítottak ki, ami olyan tömörré vált, hogy lényegében kővé alakult. Ezt hívjuk homokkőnek, persze a helyszín miatt a helyiek egyszerűen csak lecce-i kőnek nevezik.

Lecce_térkép
A követ a 16. század környékén építkezésre kezdték használni, a város szinte összes fontos és nagy épülete lecce-i kőből épült. A kő jellegzetessége, hogy az idő múlásával változtatja a színét, így a régi épületek egyike-másika már sárgás vagy rózsaszínes árnyalatokban pompázik. A városban számtalan szobor és épületet díszítő elem megalkotásakor is felhasználták ezt a különleges alapanyagot.

A homokkő egyébként a legtöbb helyen gyönyörűen sima és sértetlen formában látható, néhány épületen, szobron azonban súlyos korróziónak indult. De mi az oka annak, hogy egyik helyen korrodál a kő, máshol pedig egyáltalán nem? Nos, ennek rettentő érdekes magyarázata van: mégpedig az, hogy miközben a kő fosszíliává alakult, a folyamatba néhány élőlény „belekontárkodott”. Ezek az élőlények jellemzően a rákfélék családjába tartozó kisebb állatok voltak, akik a fosszilizálódó kőbe kis járatokat vájtak, ugyanis itt éltek. A sokkal később felhasznált kő pedig az idő múlásával gyengülni kezdett a benne lévő járatok ill. csövek miatt, és ezek mentén a kő pusztulásnak indult. Így az, hogy melyik épület ill. szobor korrodál Lecce-ben, nos, az azon múlik, „lakott-e korábban valaki a kőben”, ami  így meggyengítette a szerkezetét.

Az alábbi videóban (mely olasz nyelvű, és nyelvtanulóknak szöveghallgatási gyakorlatként is ajánljuk) 5 percben meghallgathatunk számos érdekességet a fenti témában. Ami nem utolsó szempont – és az olaszt nem beszélők se csüggedjenek – számtalan városképet mutatnak a 16. században  homokkőből készült óriási épületekről, melyek a város oly tipikus megjelenését kialakították. S még egy könnyítés azoknak, akiket zavar, ha nem értik a filmet: fenti leírásunk az előadás lényeges elemeit leírja, így senki nem marad magára, akit érdekel a téma és nem beszél olaszul!