Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Az olasz divatról

Nem az első, és nem is az utolsó bejegyzése az internet történetének egy olasz divatot érintő írás. A téma örökzöld, divat vonalon megkerülhetetlen és ráadásul még igen-igen népszerű is. 

Napjainkban is több cikk és weboldal foglalkozik azzal, mi vajon az olasz divat és stílus titka, és sokan már megfejteni vélték. Valószínűleg nem ördöngösség a dolog, megközelítés kérdése csak talán, és jól látható, miből adódnak a különbségek Európa különböző részei között. A nagy rejtély sokak szerint mindössze annyi, hogy az olaszok egyszerűen komolyabb prioritást adnak kinézetüknek nagy általánosságban, így egy hétköznapon is fontos számukra, milyen ruhában lépnek ki az utcára, bármi legyen is az aznapi úticél (munka, edzés, kikapcsolódás, séta, nyaralás, üzleti tárgyalás, állásinterjú vagy randi). Lényegében ez a nemzet megjelenésével is kommunikál, és egészen egyszerűen komolyan veszi az első benyomás fontosságát, ennek megfelelően a legjobbat próbálják kihozni magukból.

Röviden összefoglalva: a fontossági sorrendjükben az öltözködés és az ezen keresztül gyakorolt hatás egészen máshol helyezkedik el, mint pl. Magyarországon.

milánói divathét

Itália az utóbbi évtizedekben a divat egyik legfontosabb központja, s a közhelyek puffogtatásának elkerülése miatt szinte alig merem megemlíteni a mindenki által minimum hallomásból ismert milánói divathetet, amely évente kétszer mondja meg az arra fogékonyaknak, milyen irányokba mozduljanak, ha a következő szezonban hiperdivatosak szeretnének lenni.

Nyilván ezek a bemutatók trendeket képviselnek, nem a hétköznapokban való hordhatóságukról híresek a darabok, de azért mégis egy varázslatos világba engednek betekintést.

Az olasz divat nemzeti intézete (Camera Nazionale della Moda Italiana) honlapján keresztül lát el minden érdeklődőt a szükséges információkkal, különösen a milánói történések tekintetében. Fontosnak tartják a fiatal, feltörekvő divattervezők támogatását is, így róluk is olvashatunk.

A bejegyzések ezen sorát gyarapítva több olasz divattervező, s munkáik kerülnek nagyító alá, hogy tovább színesíthessük ismereteinket a témában.