Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Vietri sul Mare – Amalfi-parti utazás

Az Amalfi-part Olaszország egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Tenger, gyönyörű strand, sok napsütés és Nápoly közelsége – ez mind nagyon vonzó.

S ha már Nápolyt alaposan megismerték, vagy csak valami különlegességre vágynak, akkor meginvitáljuk Önöket a kerámiák világába, melynek egyik fontos központja a Campania régióbeli Vietri sul Mare nevű település.

A kisváros történetét egészen az etruszk időkig vissza lehet vezetni, s a Római Birodalomnak is egyik jegyzett kikötője volt. Ma mintegy 8500 ember lakja; a településen több olyan keramikus műhely is van, ahol a térségre jellemző, vidám színű és mintájú használati tárgyak és dekorációs elemek készülnek.

A kisváros több szempontból is ideális célpont lehet – vannak nagyon klassz strandjai, ahol az év során megfáradt utazó kicsit lógathatja a lábát, félretéve a gondokat. A part menti város számos jó étteremmel várja az éhes turistákat is, a tenger gyümölcsei egész biztosan sokakat levesznek a lábukról. Nagyon hangulatos Vietri sul Mare egy-két esti sétához is, és azok sem maradnak magukra, akik szuvenírre vadásznak.

A kerámia készítése a városban nem számít újkeletű hóbortnak. A mesterség sok-sok évszázados történetre tekint vissza, már a középkor, majd a reneszánsz idején is nagy respektje volt az itt készült kerámiáknak. Ahogy az lenni szokott, először mindig használati tárgyak kerültek ki a mesterek keze alól – tányérok, tálak, kupák kaptak mázas köntöst. Később, amikor a helyi műhelyek legnagyobb megrendelője a nápolyi királyi udvar lett, a rengeteg edény mellé a dekorációs céllal készült tárgyak is odakerültek.

Az elmúlt századokban, mint minden mesterség, a keramikus szakma is fejlődésen esett át, azonban a munka fő elemei megmaradtak, s az itt kapható kerámiákat a mai napig kézzel festik. Vietri sul Mare területén több fontos műhely is van, ahonnan szerte a világba exportálnak ezekből a színes, hangulatos, a napfényt és a déli vidámságot idéző termékekből.

Egyes műhelyek hosszú évtizedek óta egyetlen család kezében vannak, az egyik legjelentősebb keramikus műhely, ami valójában már egy komoly céggé nőtte ki magát, a Ceramica Solimene.

Kínálatuk szinte végtelen, a régi technológiát új színekkel és formákkal bolondítják meg, amitől annyira déli és olasz és jópofa a termékek nagy része, hogy legszívesebben egy bőröndnyi csecse-becsével jönne haza az ember.

Szívből ajánljuk tehát minden olvasónknak, hogy ha tehetik, látogassanak el Vietri sul Mare kisvárosába egy Amalfi-parti nyaralás során, mert biztosan kellemes élményekkel, és egy csomó felesleges, ám annál szebb bögrével, süteményes tállal, vagy egyéb csodaszép darabbal térnek haza.

Irány az Amalfi-part!