Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Umbria – válogatás

Hú, de sokszor leírtam már, hogy Umbria bizony Olaszország zöld szíve – ám ez tényleg így is van.

Ebben a régióban annyi minden van, hogy alig győzöm egy helyre szedegetni a sok, fontosabbnál fontosabb dolgot.

Először is: a régió székhelye Perugia. A városról már került szó egy-két alkalommal, főként csoki-ügyben szeretünk ide járni. A másik fontos állomás, ha valaki Umbriába utazik, nem más, mint Assisi. Épp nemrégiben láttam, hogy néhány napos, repülős zarándokutakat szerveznek ide, Szent Ferenc nyomában – elgondolkodtató csatlakozni egy ilyen csoporthoz!

Assisi
Photo by Sara Bertoni on Unsplash

Szent Ferenc mellett Szent Rita története is Umbriához kapcsolódik, s Orvieto meglátogatását is mindenképp ajánlom, mert egyike ez a legszebb umbriai városoknak!

Akik nem katedrálisokat vagy városokat, múzeumokat néznének, azoknak irány egy vidéki kaland: az umbriai völgyek ugyanis csodás virágos mezőket rejtenek, amelyek évszakról-évszakra más színekben pompáznak. Castelluccio di Norcia a hely neve, ide érdemes ellátogatni – autós átutazás során pedig elidőzni az út mentén egy kicsit.

Umbriai rét
Photo by sterlinglanier Lanier on Unsplash

Olvasgatáshoz ajánlom Szerb Antalt – ismét – , hiszen az Utas és holdvilág megunhatatlan regény.

A perugiai csokihoz visszatérve tudjátok, mi a közös ebben és az umbriai textiliparban? Nos, a kapcsot egy hölgy jelenti, Luisa Spagnoli nevével már találkozhattatok a honlapon. Szerintem olvassátok el ezt a cikket is visszatekintőként, mert valóban nagyon érdekes!

Nem maradhatunk ma sem ennivaló nélkül, úgyhogy vessünk egy pillantást arra a híres szarvasgombára.

Photo by amirali mirhashemian on Unsplash

Utána pedig merüljünk el egy kicsit umbria konyhájának rejtelmeiben, mert itt is vannak finom falatok! Ha megnézitek, találtok a cikkben édességet – egy kígyó alakú sütit, ami itt elég tipikusnak számít, rocciata a neve. De az öszvérek heréjére emlékeztető alakú szalámi is épp ennek a régiónak a jellegzetessége. Még a neve is vicces és erre utal: coglioni di mulo. A régióban vannak finom borok is, és itt a hazája annak a sótlan kenyérnek, amelyről készülő könyvemben annak történelmi eseményekkel megspékelt, különös története is előkerül!

Photo by Lefteris kallergis on Unsplash

A történelmi leírás mellett, ami szinte kötelező eleme a gyűjteményeimnek, természetesen szó kerül a régió dialektusairól is, és a jóformán elmaradhatatlan mesékre is felhívom a figyelmeteket!

Azt hiszem, megint jó alaposan körbeutaztunk egy csodás olasz régiót. Remélem, ti is elégedettek vagytok!

Assisi
Photo by Alessio Patron on Unsplash