Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Halottak napja – egy milánói csonttárban

A halottak napi megemlékezés mellé, melyről már Olaszország vonatkozásában évekkel ezelőtt is írtam, most egy másik megközelítést szeretnék mutatni.

Milánóban van egy templom, a Santo Stefanóról elnevezett téren, az azonos nevű bazilika szomszédságában. A bazilika mellett már az 1100-as években létesítettek egy kórházat és egy temetőt, azonban utóbbi hamar kinőtte kereteit. Az 1200-as években emiatt bővíteni is kezdték, épületet emeltek s már ide temették a kórházat felügyelő rend papjait, vezetőit is. Az elhunytak csontjait a falakon helyezték el, amelyek kis túlzással dekorációs elemként szolgáltak – egyúttal csonttárként a temető helyett itt helyezték örök nyugalomra a kórházban elhunytakat. A templomot San Bernardino da Sienáról nevezték el 1450-ben, akit épp ebben az évben avattak szentté.

San Bernardino alle Ossa
Forrás: lasmilmillas.com

Az 1600-as évek elején a Santo Stefano bazilika harangtornya leomlott, és maga alá temette a templomot és csonttárat is. A helyreállítási munkák után az osszárium egy részét meg tudták menteni, a csonttárból megmarad csontokat pedig a mai elrendezés szerint kezdték el elhelyezni. Most úgy hírlik, hogy az 1600-as évektől elhunyt bűnözők, halálraítéltek csontjai kerültek ide jobbára, de az egyházi személyek és a környékbeli nemesek is „temetkeztek” ide. Az 1700-as években aztán az osszárium mellé építették meg San Bernardino alle Ossa templomát újra, így az önmagában csak templom lett, az osszárium pedig tényleg csak csonttár maradt. Ugyanebben az évszázadban a portugál király Milánóba látogatott, és annyira lenyűgözte a csonttár, hogy elhatározta, megépítteti Lisszabonban ennek mását.

San Bernardino alle Ossa
Forrás: italianways.com

Egyébként úgy tudom, hogy Kolombusz Kristóf családjának anyai ágáról néhányan is itt nyugszanak.

A legenda szerint gyerekek csontjai is megtalálhatók az osszáriumban. Van közöttük egy kislány, aki halottak napján előjön a csontok tömegéből, és magával húzza apró társait, akikkel sötét és baljós táncot lejtenek zárt ajtók mögött. Rémisztő dúdolásuk állítólag a templom ajtaján is átszűrődik. Akinek van bátorsága, hallgassa meg!

Milánó fura temploma minden ízében borzongató látvány – nem is kedveli mindenki az efféle látványosságokat. Akit érdekel, az viszont semmiképp se hagyja ki egy milánói látogatás alkalmával, mert biztosan furcsa, de érdekes kalandot élhet át egy ilyen templomban, ahol évszázados múlt tekint ránk a falakról – szó szerint is, hiszen számos koponya is eleme ennek a bizarr dekorációnak.

Nézzétek csak!