Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Molinetto della Croda – látnivaló

Gyöngyszem úticélként – kis kitérő az Olaszországból hazafelé vezető úton!

Akár Toszkánából, akár Bologna irányából tartunk hazafelé Olaszországból, érdemes egy pihenőt Treviso környékén beilleszteni a levezetett órák közé. Amíg a vezetés fáradalmait egy picit letesszük, akár nézelődhetünk is egy órácskát – ehhez nem kell mást tenni, mint letérni a főútról, és bekanyarodni Refrontolo településre.

A kis falu a híres Prosecco-úton található, épp egy kis domb tetejére épült, ahogy azt Itália legtöbb településénél megfigyelhetjük. A Prosecco-út onnan kapta a nevét, hogy errefelé találhatók azok a gyönyörű, szőlővel beültetett lankák, amelyek Olaszország leghíresebb borait adják. Nem véletlenül lett 2019-ben a Világörökség része ez a csodás terület.

Ha a kis falu szépségeit megcsodáltuk, mindenképp érdemes megnézni az itt található malommúzeumot is.

Molinetto della Croda
Forrás: veneto360.land

A Molinetto della Croda nevet viselő, 17. században épült malom a korabeli építészet minden jellegzetességét hordozza. Szinte hihetetlen, hogy egészen 1953-ig őröltek itt a kerekek, tehát több évszázadon át biztosított lisztet a környék lakosságának. A múlt század közepén aztán (nyilván az ipari változások, fejlődés hatására) egyszer csak magára maradt a mellette lévő istállóval és magtárral együtt.

A kis malmot hosszú elhagyatottság és elhanyagoltság után a település 1991-ben megvette és az azóta eltelt időszakban a komplexum alapos felújításon esett át. Még a régi malomköveket és forgószerkezeteket is rendbe hozták, így elvileg a malomkerekek forognak is!

Molinetto della Croda
Forrás: volpedivajolet.it

Talán egész napos programnak ez a kis rejtett gyöngyszem túlzás, azonban a malomnak varázslatos hangulata van, így ha útközben egy órácskára megpihennénk, akkor egy kedves programelemmel még gazdagabbá tehetjük a hazafelé letekerendő kilométereket.

Persze azok, akik szívesen időznének ezen a vidéken hosszabban is, és az aktív pihenést választják, azokat számos farm várja az agriturismo jegyében, miközben a környéken biciklizni és nagyokat sétálni és érdemes.

Akár így, akár úgy, Refrontolo település nevét nyugodtan megjegyezhetjük!