Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Filmajánló – Palio (2015)

A sienai palio sokak által kedvelt esemény, a városlakókat meg egyenesen megőrjíti.

Cosima Spender készített néhány éve egy másfél órás dokumentumfilmet, ami bemutatja, hogy mi is van a kulisszái mögött ennek a középkorba visszanyúló gyökerű lovasversenynek.

A 2000 utáni évek két, aktuálisan legnépszerűbb és legsikeresebb zsokéja áll a középpontban (fantino a zsoké olasz neve). Az ő szemszögükből nyerhetünk bepillantást a felkészülés nehézségeibe, a verseny izgalmába. Abba a versenybe, melynek kimenetele mindig kétséges – bármikor leeshet a zsoké, hisz szőrén ülik meg a lovat; sorsolás útján derül ki, hogy ki milyen lóra kell üljön – számtalan olyan faktor befolyásolja, hogy ki kerül ki győztesen, hogy csak kapkodjuk a fejünket.

Palio di Siena – Forrás: theflorentine.net

Szó esik arról is, hogy mennyi korrupció, vesztegetés és egyéb anyagi jellegű trükkök szövik át már ezt az eseményt, ami a középkor egyik nemesi ügyességi játékából nőtte ki magát egy agyonszponzorált, kétes ügyletekkel tarkított üzleti vállalkozássá.

Foglalkozik persze a zsokék népszerűségével is, hisz a sikeresebbek amolyan helyi szupersztárrá válnak.

A filmet 2015-ben forgatták, és jól rávilágít arra is, hogy a sienai városi lakosság számára mit jelent ez az egész felhajtás. A városrészek között versengés egy-egy napra véresen komollyá válik, miközben a gyönyörű főtér homokkal felszórt pályáján egy pár perces küzdelemben dől el, ki a legjobb. Ahogy az már csak lenni szokott, utcai fesztivál, eszem-iszom, dínom-dánom kíséri a versenyt, amelynek győztesét a tömeg vállán viszi be a katedrálisba.

Aki kíváncsi a filmre, annak ízelítőül álljon itt a hivatalos trailer – hátha kedvet kapnak hozzá!