Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A trieszti tallér

Nemrégiben ígértem, hogy fogok Triesztről írni pár gondolatot, tekintve, hogy múlt héten ismét ott jártam.

Az első érdekesség, amit hoztam, egy igazán friss dolog, hiszen egy olyan „emlékmű”ről mesélek ma, amit néhány hete, február 3-án avattak fel a Piazza del Ponterossón, Triesztben. Ez a tér a Canal Grande végén, tehát a város központjában helyezkedik el, a teret körülvevő impozáns épületek pedig gyönyörű díszletet adnak a 3,5 méter átmérőjű tallérnak.

Szerkesztőségi fotó

Ez a tallér Mária Teréziának állít emléket, az ő uralkodása során használatban lévő pénzérme alaposan felnagyított mása. A talléron az uralkodónő idősebb kori képmása látható. S hogy mi köze van Mária Teréziának Trieszthez? Nos, az tény, hogy sosem járt ott.

Uralkodása során azonban olyan nagy gonddal virágoztatta fel a Habsburg Birodalmat, amelynek Trieszt is része volt, hogy a város gazdasági fellendülése, a kikötő jelentőségének szignifikáns növekedése is egyértelműen hozzá volt köthető. A 18. században Trieszt kikötője Európában a legnagyobb forgalmat bonyolítók közé tartozott. Emiatt a város gazdasága nagy előrelépést tett, és egy igazán multikulti jelleget kezdett ölteni, amiből ma is érzékelhetünk valamit.

Il Tallero
Forrás: triesteallnews.it

Trieszt ennek az időnek emlékét és Mária Terézia alakját a fentiek miatt igen nagy becsben tartja, így épp ezt a városrészt róla Borgo Teresiano-nak nevezték el. 2017-ben, a királynő születésének 300. évfordulóján egy kiállítás-sorozattal tisztelegtek emléke előtt, most pedig megjelent a Piazza del Ponterossón a tallér, ami szintén az ő uralkodása előtt hajt fejet.

Szerintem zseniális ötlet!

A tallér készítéséről pedig az ilpiccologelocal oldalán egy videót is találtok – nézzétek meg, nagyon érdekes!

Szerkesztőségi fotó