Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Utazzunk – ne utazzunk? Hírek Toszkánából

2020 egy igen különleges év az életünkben. Habár minket, magyarokat Nyugat-Európához viszonyítva kisebb csapással sújtott a koronavírus, azért a mi életünk is eléggé megváltozott.

Azt is mindannyian jól tudjuk, hogy Olaszországban a helyzet összehasonlíthatatlanul súlyosabb volt, és az ottani mindennapok sem olyanok már, mint azelőtt. Nyilván azt, hogy hosszabb távon milyen hatása lesz az ez évi vírushelyzetnek, csak találgatni lehet – azonban már meglévő hatásairól igenis érdemes beszélni.

Sok olvasónk emlékezhet rá, hogy néhány éve Nyitrai Viktóriával készítettünk egy interjút, aki Toszkána egyik legszebb részén él, és szívesen megosztja velünk a legfontosabb tudnivalókat a nyár végi utazási lehetőségekről, illetve a jelenlegi toszkán helyzetről.

Viktória, mint a toszkanamania.hu oldal szerkesztője, egy sikeres vállalkozás vezetője és sok-sok éve Olaszországban élő magyar, kellő rálátással bír arra, ami sokunk fejében megfogalmazódik: merjünk-e utazni; mi lesz, ha nem tudunk menni mégsem; mekkora ott a veszély stb.

Köszönettel vesszük hát a válaszait!

 

Forrás: Nyitrai Viktória

 

Viktória, elég nehéz jó kérdéseket feltenni, hiszen mindenkinek az alapvetők jutnak eszébe hirtelen, de talán nem véletlenül – ezek ugyanis a legfontosabbak is. Az első az, hogy hogy vagytok Toszkánában, hogyan tudtátok átvészelni a vírus sűrűjét?

Most visszanézve szinte hihetetlen, hogy az események hogyan követték egymást teljesen váratlanul és hova fajultak el – ha lehet így fogalmazni. Otthon ülni hónapokig bezárva a négy fal közé gondolom senkinek sem volt kellemes, de nekem egy kicsit más volt a helyzetem, mert minden nap festettem, szereltem az apartmanházban és a már meglévő foglalások lemondása miatt órákat ültem a computer előtt is – igaz, nem kerestem vele egy fillért sem, sőt. A bizonytalanság volt a legrosszabb és az a tehetetlenség, amit minden délután 6-kor éreztünk az új statisztikai adatokat hallgatva. Szerintem mindenki megtanulta kezelni a dolgokat és ezt a megváltozott ‘életet’ elfogadta abban reménykedve, hogy az egész csak egy rossz emlék lesz egyszer.

Mondanál pár szót a jelenlegi toszkán helyzetről? Hogyan lehet a mindennapokban létezni így a nyár második felében?

Toszkána sohasem tartozott az igazán fertőzött részek közé, az országos listán a 10. helyen állt kb. a lombardiai fertőzöttségi adatok tizedével. Jelenleg napi 1-3 új eset van, a kórházakban tíznél kevesebben vannak koronavírussal, tehát azt hiszem, hogy relatíve nyugodtak lehetünk – bár mindenki betartja a maszkos szabályt meg a távolságtartást, kézfertőtlenítést. A maszk a melegben nem kellemes, de csak zárt terekben kell felvenni és ott van többnyire légkondi.

Forrás: Nyitrai Viktória

Készen áll-e a toszkán régió a vendégek fogadására, vagy még a szállásadók is óvatosak?

A szállásadók egy része ki sem nyitott, ahogyan a strandok, éttermek tulajdonosai közül is volt, aki így döntött, mert nem akarnak vagy tudnak megfelelni a szigorúbb higiéniai feltételeknek. Az adókat, járulékokat ugyanúgy fizetni kellene, az alkalmazottakat nem lehet elküldeni, tehát elég magas költségekkel jár egy ilyen vállalkozás, ha nincsen bevétel. A turisták nagy része olasz, akik a tengerparton nyaralnak vagy egyedülálló villát vesznek ki a családnak. A külföldi rendszámok alapján sok német és holland jött rögtön az első héten is júniusban, ahogy megnyitották a határt és jelenleg is ők vannak többségben – de vannak belga, lengyel és svájci autók is, viszont nincsenek turistacsoportok főleg nem amerikaiak, angolok vagy kínaiak…

Mi a helyzet a közintézményekkel – múzeumokkal, látnivalókkal? Milyen szigorúak a korlátozások egy alapos városlátogatáshoz például?

A múzeumokban kevesebben lehetnek bent, hogy a távolságot be tudják tartani – sőt, egy kis nyakba-akasztós kütyüt is adnak némelyikben (pl. a firenzei Dómban), ami pirosan villog, ha egy másik látogatóhoz túl közel megyünk. A múzeumok egy része egyáltalán nem látogatható idén: pl. a Vespa-t gyártó Piaggio múzeum vagy a sienai Dóm melletti fenti séta a falon is kimarad idén. Aztán vannak, amik megnyitottak, de csak hétvégén vagy heti 3-4 napon (pl. a Palazzo Vecchio). A többiek, mint az Uffizi, kötelez mindenkit az előre foglalásra, vagyis a weboldalukon hitelkártyával lehet foglalni adott napra belépőt egy adott órára – de eléggé tele vannak, így jó 10-15 nappal előre kell gondolkodni. Van, ahol viszont simán kap az ember időpontot egy fél órával későbbre, mert nincsen tömeg. Ilyen a pisai ferde torony. Alapvetően a kevesebb turista és a csoportok hiánya miatt sokkal jobb most kulturális látogatásokat tenni a meleg ellenére, és csak a maszkot kell elviselni.

Most már talán látható, hogy a tavaszi-nyári időszak turizmushoz kapcsolódó számai hogyan alakulnak a tavalyihoz képest. Mekkora visszaesést tapasztalsz te a munkád során?

Nekem szinte alig maradt foglalásom és alig volt kirándulásom, kb. 90%-os a visszaesés, de ennek oka az is, hogy a magyarok különösen visszafogottak, tehát sokkal kevesebben jönnek Toszkánába, mint egyébként. Aki mégis jön, az többnyire az adriai oldalon strandol és nem jön le tovább, és a repülős utazások sem lendültek fel. Most az apartmanházat megpróbálom az olaszoknak és más európai nemzeteknek reklámozni. Ha lesz egy pár hét nyugalom augusztusban, akkor hazamegyek – annak ellenére, hogy nem terveztem idén. Ha általánosságban nézem, akkor a tengerparti szállások kb. a tavalyinak a 60%-át fogják leszámlázni, míg a belső részeken nagyon változó, mert van, aki tele van holland vendégekkel, máshol meg alig 1-2 apartmant tudnak kiadni hetente.

Forrás: Nyitrai Viktória

Mit gondolsz, az őszi időszakkal ez kompenzálható valamelyest? Hisz azért Toszkána nem csak nyári célpont egyébként sem.

Sajnos egyelőre nem úgy tűnik, hogy őszre beindulna valami, bár valóban több tavaszi foglalást tettek át őszre, mert akkor van városnézéshez jobb idő. A magyarok félnek a második hullámtól, mert ezt mondják nekik naponta és így, ha jönnek is, kivárnak még. A külföldiek viszont láthatóan napról napra többen vannak, tehát szerintem augusztus közepére és őszre is sokan jönnek majd, csak hiányzik a tömeg (amerikaiak és egyéb csoportok).

Nálad a foglalások és a programok ugyanúgy zajlanak, mint ahogy azt az utazóközönség megszokhatta? Javasolsz valamilyen különleges előkészületet azoknak, akik útnak indulnak?

Nálam minden szinte ugyanúgy zajlik, hiszen a kirándulásokra eddig is mindenki saját autóval jött és szinte mindenhol szabadtéren vagyunk, tehát a maszkot csak néha kell felvenni: pl. a szarvasgombásnál, vagy amikor bemegyünk a pincébe. De a borkóstolót is kinti asztalnál ejtjük meg. Sajnos a kevesebb magyar miatt nem nagyon jön össze a minimum létszám, így az egyik legnépszerűbb Cinque Terre kirándulás egyelőre pihenő pozícióban van. Elkezdtem házi videózgatni, amit facebook-on egyenes adásban néznek sokan, de utólag is visszanézhető és a youtube-ra is átviszem őket – nemcsak Firenze vagy Pisa, hanem strandok, piac, szállások vagy éttermek és eladó házak is szerepelnek nálam.

Esetleg van-e olyan, akár új program a tarsolyodban, amit kimondottan javasolnál, vagy amire külön felhívnád a figyelmet az őszi utazásokhoz?

Ősszel isteni gasztro-kirándulásokat lehet tenni, hiszen szeptemberben jönnek a gombák és érik a szőlő. Szüreti fesztiválok vannak, aztán októberben jön a gesztenye, az olajfák szürete és az extra szűz olívaolaj meg a vadász-szezon vaddisznópörkölttel; novemberben pedig a fehér szarvasgomba érik. Ezek nem újak, de mindig népszerűek voltak és remélem idén is lesznek rá jelentkezők, főleg az őszi szünet idején.

Köszönjük szépen a kimerítő válaszokat – azt hiszem, ilyen információk mellett mindenki tényleg felelősen tudja eldönteni, hogy útnak indul-e. Ha igen, akkor viszont Toszkána mindig jó ötlet! De aki maga is nagy rajongója az országnak, az ezzel pontosan tisztában van.

Viktória segítéségét a toszkanamania.hu oldalon tudják igénybe venni – a tartalmas nyaraláshoz jobbat ajánlani sem tudunk! Irány Olaszország!