Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Buona Pasqua a tutti!

Ahogy a héten már volt róla szó, itt van újra a húsvét – repülnek az évek, ez ünnepekkor tűnik fel leginkább.

Ma pedig ismét szemezgetnék a korábbi cikkekből, amelyeket esetleg az előző években már olvasgattatok – találtam köztük néhány olyan gondolatot, ami ma is ugyanúgy aktuális, és amelyeket újra megosztanék veletek:

„Mivel Olaszország van a fókuszunkban, az ünnep vallási oldalának kiemelt jelentősége van. Nem csak Róma, azon belül is a Vatikán, mint pápai székhely miatt, hanem azért is, mert talán az olaszok nálunk picivel komolyabban veszik az egyház közelségét – ha nem is mindig sikerül a keresztény elveknek megfelelően élni és viselkedni a rohanó mindennapokban.

Álljunk meg mi is hát egy pillanatra, és gondoljuk végig az évünket, akár az életünket egy picit. Van, akinek ebben egy templomi részvétel segít, van, akinek egy csendes sarokban eltöltött kis idő is elég. Használjuk ki a tavasz közelségét, mely sok szempontból újrakezdést is szimbolizál és ezekben a pihenésre szánt napokban töltsünk egy kis időt saját magunkkal.”

Forrás: unsplash – Kaja Reichardt

Ez a magunkba tekintés egyébként érdekes módon azért is aktuálisabb valamivel most, mint a fenti cikk 2017-es megírása idején, mert az elmúlt években többször kényszerültünk arra, hogy valóban megálljunk egy pillanatra és rendet tegyünk ott belül. Az év, az életünk végiggondolása aktuális volt a pandémia idején, amikor elképesztően megváltozott körülményekhez kellett viszonylag gyorsan alkalmazkodnunk – idén pedig itt a szomszédban dúló háború, ami újfent aggodalomra ad okot, és megint megtorpanásra késztet. Valami nincs jól ebben a világban.

Most viszont itt az ünnep, amikor a jóra is figyelni lehet – együtt töltött idővel feledni az elmúlt évek nehezebb ünnepeit. Nézzük is meg, szintén egy régebbi cikkből merítve, hogy hogyan is zajlik a húsvét Olaszországban.

„Mivel ugyanazon keresztény tanok szerint ünnepel a keresztény világ, nem meglepő, hogy főbb vonulataiban az olasz húsvét sok ponton azonos a miénkkel, azonban van jónéhány különbség is.

Húsvétot a vallás szerint egy 40 napos böjt előzi meg. Az ünnep előtti vasárnap a Virágvasárnap, amikor a vallásukat gyakorló családok barkaszentelőt tartanak. Olaszországban ez a “Domenica delle Palme”, a pálmák vasárnapja, s ők pálma- és olajágakat szenteltetnek. A különbség nyilvánvalóan a földrajzi adottságokból ered, lényege azonban ugyanaz: Jézus Jeruzsálembe való bevonulását jelképezi, amikor is ünneplő tömeg várta, (nyilvánvalóan pálma- vagy olaj) ágakkal a kezekben.

A magyar gyerekekkel ellentétben az olaszok nem számítanak a nyuszira, feléjük nem jár. Izgatottan várják ugyanakkor a húsvét reggelén fellelhető csokitojásokat és az abban rejlő meglepetést.

Az olaszok húsvétkor (festett) tojást ajándékoznak egymásnak, ami az újjáéledés, a termékenység és az érkező tavasz szimbóluma.

Habár van egy népszerű olasz mondás: “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” (Ünnepeld a karácsonyt szeretteiddel, a húsvétot pedig, akivel jól esik.), azért az olasz családtagok húsvétkor is egymás társaságát keresik, az asztal körül ritkábban látunk baráti társaságokat, mint családokat, s ez talán így is helyes. Manapság úgyis mindig a legkedvesebbekre jut a legkevesebb idő.

A húsvét hétfő (Pasquettta vagy Lunedí dell’Angelo) pedig az utazás, a pihenés napja Olaszországban, sokan töltik a tengernél ezt a napot, egy kellemes ebéddel koronázva meg a búcsúzó, 3 napos ünnepet.”

Ezekkel a sorokkal kívánok most mindenkinek nagyon kellemes ünnepeket 2022 húsvétján.

Forrás: unsplash – Eric Heininger