Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Hajók, luxus és ami ezzel jár

Hallott már valaki a Ferretti Group-ról? Azok biztosan, akik otthon vannak a luxusyachtok világában.

Norberto Ferretti

Norberto Ferretti

A Ferretti csoportot indító cég 1968-ban alakult meg Bologna-ban. Akkor Noberto Ferretti és testvére, Alessandro döntött úgy, hogy – mivel az érdeklődési körük igencsak a tenger felé orientálta őket – olyan vállalkozásba kezdenek, amely szorosan kapcsolódik a vízhez, a hajókhoz.

Eleinte csak kisebb csónakokat, motorcsónakokat értékesítettek, majd a ’70-es években előrukkoltak egy saját fejlesztésű, ún. motoros-vitorlással, aminek jellegzetessége, hogy bár motoros, de azért vitorlája is van (ha valaki a nevéből erre nem jött volna rá).

Ahogy az üzlet beindulni látszott, nem lankadt a kedvük a fejlesztések terén, s a ’80-as években, amikor felfedezték, hogy a luxusmárkák, luxustermékek irányába igen nagy kereslet mutatkozik, a yachtok felé fordult a figyelmük.

A fejlesztések már Forlí városában zajlottak, amely Bologna-tól nem messze (félúton San Marino felé) található, a cég székhelye jelenleg is itt van.

Forlí

A ’90-es évek elején megalapították az első, Egyesült Államokban székelő leányvállalatukat, mely az USA és a lényegében a többi amerikai ország igényeinek kielégítését célozta. Közben – ahogy telt az idő és gyűltek a tapasztalatok – egyre nagyobb yachtok és hajók tervezésén dolgoztak, amelyeknek köszönhetően nevük igazi brand lett.

Gyakorlatilag az egész világon jegyezték őket már ekkor, és minden kontinensről érkeztek hozzájuk a megrendelések.

A cég 1995-ben, Alessandro Ferretti halála után egy komolyabb részvénycsomagot adott el a Permira nevű cégnek, amellyel hamarosan kiléptek a tőzsdére is.

Természetesen itt nem lehet elhanyagolni azt a tényt sem, hogy az egyes luxusyachtok belső tereinek kialakítása a szokásos eleganciával társuló lazaságot mutatja, igazi olasz minden ízében. A fa-, bőr- és egyéb burkolatok mind olasz cégek vagy mesterek keze munkáját dicsérik, a minőségből nem adtak/adnak alább.

Az egyes hajók évről-évre gyűjtik be a szakmán belül rangos elismeréseket (pl. European Powerboat of the Year stb.). 2012-ben ez a modell Ferretti Custom Line 100 volt.

Sajnos azonban ez a cég is belekerült az oly sok másikat is érintő hitelcsapdába, így alaposan eladósodtak. A Ferretti csoport Kínában is összeszerelő üzemet létesített, viszont ennek már az volt a záloga, hogy a részvények 75%-ától megváltak, azt egy kínai cégcsoport vásárolta fel 2012-ben. Nem csoda, Kínában ugyanis az utóbbi években elképesztő érdeklődés mutatkozik a drága, márkás luxuscikkek iránt, legyen az autó, óra, ingatlan vagy akár egy yacht.

Az alábbi videó egy CN 125 J’ade típusú yachtról szól, amelyről még további képeket is csatolunk a film után. Érdemes megnézni, hogy élvezik a gazdagságot azok, akiknek más dolgunk talán már nincs is.