Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Velencei karnevál – 2015.

Idén már javában zajlik az ünnepségsorozat, de aki még szeretne részt venni, az biztosan időben odaér.

A Velencei Karnevál hivatalos oldalán számtalan, a leginkább részletekbe menő programsorozatok között böngészhetünk, így előre jól tervezhető, mely napokat töltenénk szívesen a városban.
De mi is ez a Velencei Karnevál, és mit lehet tudni róla úgy nagy általánosságban?

 velence6

Hát, egyes források szerint már 1094-ből is származik említés erről az eseményről. A lényeg, hogy a farsangi időszakban a helyi lakosok jelmezbe öltözve róják az utcákat, felvonulnak, egyébként pedig idejük nagy részét a vízen töltik. A karnevál napjai alatt sokszor az éjszaka is ott éri őket, különös tekintettel a ‘megváltó éjjelére’. Azt tartja ugyanis a hagyomány, hogy a megváltó éjjelét követő nap virradó fényénél a csatorna vizével magunkra keresztet vetve védhetjük meg magunkat az adott évi betegségektől.

A karnevál hagyománya évszázadokig fennmaradt, aztán egy jó hosszú időre a feledés homályába merült. A XX. században azonban sok régi szokás – így a karnevál is – új életre kelt, és a század utolsó néhány évtizedében egyre nagyobb népszerűségre tett szert.

Carnival of Venice, Italy 2012

Ma már – mindenki jól tudja – számtalan európai és tengeren túli turista is felkeresi Velencét kifejezetten ebben az időszakban, hogy tanúja vagy aktív részese lehessen a kavargó maszkos forgatagnak.

Annak idején számos törvénnyel szabályozták a karneváli eseményeket, ugyanis sokan a maszk rejteke alatt próbáltak meg bűncselekményeket elkövetni. Tiltották tehát a maszk és fegyver egyidejű viseletét, illetve férfiak számára női ruhában az apácazárdába való besurranást – láthatjuk, hogy a leleményesség már akkor jól jellemezte az olasz férfiakat.

velence3

A karneválon sok, különböző formájú, színű maszkot és elképzelhetetlen számú ruhát, jelmezt láthatunk. Régen azonban a férfiak általában fekete selyem köpenyt húztak a szürke ruhájuk fölé, fejükre fekete kalap, és fehér tolldíszek kerültek.

A XVII. századi pestist követően jelentek meg az ún. orvos-maszkok, amelyeket a hosszú, horgas orrukról lehet már messziről felismerni. Ezt annak idején azért alakították így ki, mert a pestises betegeket célszerű volt egy ilyen maszkban, annak orrát gyógyfüvekkel alaposan kitömve látogatni vagy kezelni, hogy a betegség terjedését megakadályozzák.

velence

Reméljük, hogy minél több olvasónknak adatik meg a lehetőség, hogy akár idén, akár az elkövetkező években karnyújtásnyiról tapasztalja meg a velencei eseményeket.