Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Olasz Napok Pécsett

Rövid összefoglalót hozok ma nektek a Pécsett megszervezett Olasz Napok egy programjáról, amelyre múlt héten invitáltalak titeket.

Akiknek nem sikerült eljönni, azoknak mesélem el, hogy végre Pécsett is voltak Olasz Napok, amelyek egyik fontos célja a szakmai, professzionális előadások megtartása, valamint az olasz nyelv és kultúra népszerűsítése.

Én magam is örömmel vettem, hogy a Pécsi Tudományegyetem Italianisztika Tanszéke egy kicsit kilépett az egyetemi épület falai közül, és a laikus közönségnek is megmutatta, milyen fontos munkát végeznek az ott dolgozó tanárok, oktatók. Lényeges ez azért is, mert magának a tanszéknek a megismertetéséhez is hozzájárul – nagyon jó lenne, és sokan örülnének szerintem, ha ilyen események gyakrabban szerveződnének szép mediterrán városunkban. Hisz ki ne rajongana a dolce vitáért – erről pedig a történelem és a kultúra szép csomagolópapírjába rejtve jó sokat lehetne beszélgetni.

Mit gondoltok, lenne kedvetek néha egy-egy ilyen, Itáliáról szóló előadáson részt venni? Mert nekem lennének ötleteim…!

S ha már ilyen soká vezettem fel, ahogy ígértem, itt az összefoglaló:

Idén első alkalommal került megrendezésre Pécsett az Olasz Napok elnevezésű program. A rendezvény a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatósága által szervezett, az évek óta nagy sikerrel futó International Seasons címet viselő rendezvénysorozat részeként került megrendezésre a Pécsi Tudományegytem Olasz Tanszéke és az Olasz Kultúrintézet közreműködésével. A 2023. április 5-i programot az Olasz Kultúrintézet igazgatója, Dr. Gabriele La Posta nyitotta meg, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Olasz Tanszékének oktatója, Tombi Beáta előadása követett, és a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő Kristály Quartet koncertje zárt le.

Nagy öröm volt számomra, hogy ezen az eseményen sikerült összefutni egykori tanáraimmal, akikkel mindig jó érzés találkozni és beszélgetni kicsit; szerencsére a Pécsett ritkán megforduló dr. Gabriele la Postával is tudtam pár szót váltani. A neten rátalálhattok az ő előadására is, amely megvilágította a laikus közönségnek, milyen sok szálon kapcsolódik egymáshoz az olasz és a magyar kultúra, ha az elmúlt évezredre visszatekintünk; s hogy a két náció egymás iránti szimpátiája így nem is lehet véletlen.

A másik előadás, amelyet dr. Tombi Beáta tartott, a reneszánsz főúri esküvők világába repített vissza minket. Ezen az időutazáson bejárhattuk több itáliai nagyváros udvarát, ahol egy-egy esküvői sokadalom kellős közepén érezhettük magunkat. Számos színdarab, a nagy utcai forgatag és a finomságokkal megrakott asztalok lebegtek a szemeink előtt, s képzeletben mi magunk is végigjártuk a diadalmenetnek is beillő esküvői körmenetet egy-egy városban – mindezt a reneszánsz lélegzetelállító díszletei között.

Az eseményről kaptam néhány fotót is, ezeket Csortos Szabolcs készítette.

Még én is látható vagyok az egyiken, amelyen feszült figyelemmel követem az érdekes előadásokat a közönség soraiból. 🙂