Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

San Valentino – ki is ő pontosan?

Ma van Valentin-nap, amit biztosan sok millióan ünnepelnek szerte a világon, így sokan Olaszországban is. De mi köze ennek az egésznek egy szenthez? 

Hát, a válasz nemes egyszerűséggel: nagyjából semmi.

Az ünnep neve Szent Valentintól ered, azonban korántsem biztos, hogy neki bármi köze van ehhez a – mára már ragyogó üzleti érzékkel felfújt – piros lufihoz. A nap eredetéről számos, igen-igen egymásnak ellentmondó legenda kering a köztudatban, ezeket világítjuk most meg. Persze, ha a szerelmesek napján is van olyan elvetemült nyelvtanuló, aki olaszul olvasna vagy fordítana, őt sem hagyjuk magára. Elvégre is nem lehet mindig mindenki fülig szerelmes, igaz?

Nos, akkor térjünk vissza Szent Valentinhoz (vagy Bálinthoz, ha valaki a szívéhez kapott volna a nem magyar elnevezés hallatán). Ő valóban egy szent volt, habár életében nyilván még csak Terni városának püspökeként ismerték, aki csodás gyógyításairól volt híres. A  III. században élt, és az akkori római császár 273-ban a lefejezése mellett döntött.  Ez eddig nagyon szomorú. De hol vannak a szerelmesek?

Nem körülötte. Élt ugyanis – szintén a III. században – egy másik Valentin, aki nem volt egyházi személy, csak egy kedves jótevő. Az ő kultusza viszont – melyet nagyon gyakran kevernek össze Szent Valentinével – nagyjából egy február közepi időszakban terjedt el. Ezt az időszakot a Juliánusz-naptár a tavasz kezdeteként jelöli meg, amely köztudottan – főként a növény- és állatvilágban – egy ‘virágzásnak induló’ időszaka az évnek. Hát, ide lehet körülbelül beszuszakolni a szerelmeseket is, akik tavasszal szintén nagyobb számban fordulnak elő az ember szeme előtt. Igen, mi is érezzük, hogy ez egy kicsit erőltetett koncepció, de hát mégiscsak sokan ünneplik. Innentől kezdve viszont biztos fontos, hogy majd’ kétezer éve hogy is mentek ezek a dolgok? Na, ugye!

San Valentino

Ha visszakanyarodunk egy pillanatra Szent Valentin püspökhöz, hát róla még az is hírlett, hogy egy szép tavaszi napon (ami vélhetően február 14. volt) csupa kedvességből megajándékozott egy szerelmespárt néhány szál virággal, akik ezt követően rövid idő múlva örökre összekötötték az életüket. Na, hát ennek a legendának mindjárt több veleje van, de természetesen döntse el mindenki, hogy melyik változat a legszimpatikusabb a számára.

Ennek fényében viszont mi is csak annyit üzenünk az ünneplőknek, hogy adják meg mindennek a módját, legalább ma!