Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Az irodalom és a nagy háború – esemény a Kultúrintézetben

Hogyan hatott az I. világháború az olasz irodalomra és költészetre? A Budapesti Olasz Kultúrintézet egy újabb rendezvénnyel világítja meg ezt. 

2015. február 25-én szerdán 16:00 órakor a Budapesti Olasz Kultúrintézet adja helyszínét az „Irodalom és a Nagy Háború” című találkozónak.

A résztvevők Pál József, a Szegedi Tudományegyetemről, Luigi Tassoni a Pécsi Tudományegyetem képviseletében és Fázsy Anikó műfordító, a Nagyvilág folyóirat főszerkesztője.

A Nagy Háború tragikus tapasztalatai mély nyomot hagytak a háborúban résztvevő országok az irodalmi alkotásaiban, annál is inkább, mert a költők és írók katonaként maguk is részt vettek a harcokban.

Olaszországban számos költő és író vált a háború részévé. Sokan az első vonalban küzdöttek, mint Scipio Slataper, Giuseppe Ungaretti, Gabriele D’Annunzio, míg mások, mint Carlo Michelstaedter az életüket vesztették ott.

Ungaretti hátrahagyott művei bemutatják, miként vált éppen a lövészárokban költővé, és hogy a stílusa szinte ezekben a veszélyes élethelyzetekben alapozódott meg. D’Annunzio egyes versei pedig a fegyverben álló Olaszország látnokává szentelték őt.

A találkozót megelőzi a „Nacionalizmus és erőszak” című dokumentumfilm vetítése (mely a RAI által készített A nagy háború/ A modernség tragédiája sorozat része) mely bemutatja a konfliktus kirobbanásához vezető okokat, különösképpen a nacionalizmus szerepét.

A XX. Század Intézet együttműködésével, az olasz I. Világháborús Nemzeti Emlékbizottság és a magyar I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság védnökségével.

Kötelező helyfoglalás: iicbudapest@esteri.it

Budapesti Olasz Kultúrintézet – Tel. 1/483-2063 – ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it

Budapesti Olasz Kultúrintézet

Budapesti Olasz Kultúrintézet