Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Graun im Vinschgau – egy festői olasz falu a svájci határnál

Tóból kilógó templomtorony? Hát, ez meg hogy lehet?

A Reschensee partják fekszik egy kistelepülés, Graun. Ez a falucska már a római birodalom idején is itt volt, sokáig kelták is lakták. Errefelé húzódott a római birodalom egyik legfontosabb, az Alpokon átvezető útja, a Via Claudia Augusta is, melyen manapság már sok biciklitúrát szerveznek az aktív pihenést kedvelő turistáknak. A tó egyébként gyalog is körbejárható egy kb. 3 órás túra keretében, úgyhogy aki kutyagolna a nyaralás közben, ez a legszebb útvonal a környéken.

A kistelepülést egyébként az elmúlt századokban sváb, pontosabban németajkú lakosokkal népesítették be – úgy tudjuk, a köznyelv szempontjából az itt lakók kb. 97%-a ma is a németet használja a mindennapi kommunikáció során.

Jellemző egyébként az Alpokra és az Ausztriával/Svájccal határos területekre ez a nyelvi kettősség. Az I. világháborút megelőzően hosszú ideig ez a terület az Osztrák-Magyar Monarchia részét képezte – történelmi léptékben nem telt még el sok idő azóta.

Talán a síelni kedvelők tudják, hogy ezeken az olasz területeken egy-egy síparadicsomban simán el lehet boldogulni a német nyelvtudással – sőt, a közelben munkát vállaló ismerőseink szerint az olasz nyelv ismerete nélkül sincs nagy gond.

graun 

No, hogy visszatérjünk a bevezetőben említett tóhoz: Graun falucskája a XX. század első felében megszűnt létezni.

Ennek oka, hogy az akkoriban az elektromosság kiépítésén dolgozó cég, a Montecatini, úgy döntött, szükség van a falu közelében lévő két tó összeengedésére, amelyet egy mesterséges tó kialakítása oldhat meg. A mesterséges tó medrének pedig épp az a pici völgyet nézték ki, amelyben Graun falu feküdt. A tervet a helyiek értelemszerű ellenérzéseit figyelmen kívül hagyva a hatóság elfogadta. A lakókat kártalanították, kitelepítették, a házakat, épületeket elbontották, és a völgyet elárasztották. Egyedül a templom harangtornyát hagyták meg, mely a mai napig kiemelkedik a tóból – mintegy mementója a régi falunak.

A lakók java része, akik nem akarták a környéket elhagyni, most a völgy tó feletti részén élnek, nem mentek messzire. Graun túlélt.

A munkák, amelyek a mesterséges tó kialakítására és az elektromos hálózat kiépítésére vonatkoztak, 1950-ben értek véget.

A torony azóta is őrzi a Reschensee-t – ezt az újonnan kialakított tavat – és a völgyet. Télen, amikor a tó befagy, egészen a toronyig be lehet sétálni, meg lehet közelebbről is nézni. Állítólag a harangok zúgását is hallani lehet ilyenkor, telente – dacára annak, hogy a harangokat az elárasztás előtt természetesen leszerelték.

A lényeg, hogy egy, az Alpokban töltött kirándulás alkalmával, aki teheti, szakítson időt erre a nem mindennapi látványosságra – minden bizonnyal megéri majd!