Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sfincette – mesés édesség Nagyboldogasszonyra

Az olaszoknál a karácsonyi időszak december 8-án, Nagyboldogasszony ünnepével kezdődik el.

A majd egy hónapig tartó ünnepi periódus január 6-án, Vízkereszttel zárul, ám már az eleje, a kezdete is édes. Miért is? Nos, nézzük, hogy milyen újabb szokást találunk Itália vonatkozásában.

Nagyboldogasszony ünnepét Olaszországban igen komolyan veszik. Szokták mondani, hogy a Vatikán közelsége sokkal nagyobb súlyúvá teszi náluk az egyházi ünnepek megtartását – ki tudja, valóban ez-e az ok. De az biztos, hogy december 8. kiemelt fontossággal bír, s túl azon, hogy a karácsonyi hónap (periodo natalizio) kezdete, még munkaszüneti nap is.

Ekkor szokott sok, főként hagyományos háztartásban elkészülni a sfincette, ami egy krumpli és liszt alapú, lényegében fánk jellegű édesség, amelyet általában fahéjas cukorral ízesítenek. Valami hasonló nálunk is ismert, a magyar tájakon is ezer névvel illetik a kis krumplis fánkokat, így teljesen számunkra sem lesz idegen, vagy túl mediterrán a mai ajánló. A magyar nők zömének a kezében is benne van ez a recept emiatt, ezért még csak különösebb nehézséget sem fog okozni az elkészítése, ezt megígérhetjük. Felkészültek? Íme, a recept!

Sfincette – Forrás: 1900cucina.it

Sfincette

Hozzávalók: 1 kg liszt (lehetőleg nullás), 0,5 kg főtt krumpli, 0,5 l víz, 25 g sörélesztő, egy csipet só – valamint cukor és fahéj az ízesítéshez.

A krumplit héjában megfőzzük, majd langyosan hámozzuk, villával összetörjük. Beleszitáljuk a lisztet, és elkezdjük kézzel homogénné gyúrni. Közben hozzáadjuk a vízben előzőleg felfuttatott élesztőt, és apránként adagolva hozzágyúrjuk a vizet is. A legvégén adjuk hozzá a sót. A tésztát ekkor legalább egy órát pihentetni, keleszteni kell – legjobb akkor, ha a duplájára nő.

Egy ragacsos, kézre tapadó, szinte folyós tésztát fogunk kapni, amit aztán forró olajban sütünk ki – legcélszerűbb a forró olajba merített, átmelegedett evőkanállal kis labdákat szaggatni. Amikor a labdák mindkét fele szép aranybarnára sült, papírtörlőre szedjük, hogy alaposan lecsepegjen, és még langyosan fahéjas cukorral ízesítjük.

Nos, nem egy kimondottan diétás receptről van szó, azonban a kis fánkok biztosan az egész család körében sikert aratnak majd. Nem is érdemes máshogy indítani egy szép, ünnepi időszakot, mint egy jó kis kényeztető édességgel. Ugye, Önök is egyetértenek?

Aki pedig szívesebben süt videó alapján, azoknak íme, a vizuális verzió, kellemes hangulattal: