Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Fare Cinema – IV. “Képírók Szakmája” Olasz Filmszemle

Az olasz mozi újraindul – 2021. június 14-20.

Egy teljes hét az olasz filmgyártás szakembereiről, játékfilmekkel, dokumentumfilmekkel, rövidfilmekkel és online találkozókkal, amelyeket az Olasz Külügyminisztérium – „Italiana” és MyMovies honlapjain, valamint az olasz nagykövetségek, konzulátusok és kultúrintézetek hálózatán keresztül lehet majd követni világszerte.

Június 14 és 20 között 4. alkalommal tartják meg a Fare Cinema „Képírók szakmája” Olasz Filmszemlét, az olasz Külügyi és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium, az olasz Kulturális Minisztérium, az olasz Nemzeti Filmipari Társaság (ANICA), az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) és az Istituto Luce – Cinecittà szervezésében.

A rendezvény egyik célja, hogy hangsúlyozza az olasz filmiparnak, a világjárvány okozta válság idején tanúsított rendkívüli alkalmazkodóképességét. Ezen kívül, ahogy minden évben, különös figyelmet fordít a mozi szakembereire egy sor kifejezetten erre az alkalomra, a kezdeményezésben résztvevő partnerekkel készített műsorral (angol és több idegennyelvű felirattal).

A Fare Cinema idén is online formában jelentkezik: az első számú közvetítő csatornák között lesz az Italiana portál, az olasz Külügyi és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium oldala, amelynek célja az olasz nyelv, kultúra és kreativitás népszerűsítése világszerte, valamint a MyMovies oldal.

Az Italiana Vimeo oldalán elérhető lesz majd a David di Donatello díj „Legjobb rövidfilm” kategóriájának öt döntőse (Italian Screens, Olasz Filmakadémia, olasz Nemzeti Filmipari Társaság – ANICA), a Torinói Nemzetközi Könyvfesztivál három, megjelenés előtt álló dokumentumfilmje, amelyek nagy regények filmadaptációiról mesélnek (Book To Screen), a sort pedig a MAECI-ANICA projekt keretén belül megvalósult rövid művészfilmek zárják. Ezen felül videóklipek, interjúk és találkozók is megtalálhatóak lesznek az oldalon, amelyekben a filmipar főszereplői kapnak szót (Reboot/Az olasz mozi új ölelése, Mario Sesti gondozásában, az FCpR együttműködésével).

Június 14-től kezdetét veszi A képernyőn túl /Oltre lo schermo filmszemle is hat héten keresztül, az Audiovisiva oldal gondozásában: 15 dokumentumfilm az olasz filmipar szakembereiről, amelyek az olasz kultúrintézetek honlapjain és az Italiana oldalon keresztül lesznek elérhetőek.

A Fare Cinema ideje alatt az olasz nagykövetségek, konzulátusok és kultúrintézetek ingyenes online vetítésekkel is várják az érdeklődőket a MyMovies platformon keresztül: cégtörténeteket, életrajzi filmeket (BiopicTV, Rai.com és MoviHeart) láthatunk, valamint a TC társszervezésében a Kamerával/Con la macchina da presa filmszemlét nézhetjük meg.

Az olasz mozi ismét bebizonyítja, hogy képes Olaszországról a maga teljességében és változatosságában mesélni, amint az az ItalyForMovies ezernyi csodálatos helyszínéből is kiderül majd.

A Fare Cinema olasz filmszemle június 19-én, szombaton az olasz mozi második világnapjának megünneplésével zárul.

További információ:

https://italiana.esteri.it/italiana/

Olasz Kultúrintézet

www.iicbudapest.esteri.it

Tel. +36 1 483 20 40

ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it