Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Tunnel Borbonico – földalatti barlangok Nápolyban

Nápoly alatt egy látogatható földalatti barlangrendszer húzódik, mely igen régi és számtalan érdekességet rejt.

II. Ferdinánd, Bourbon uralkodó 1853 februárjában írt alá egy dekrétumot, melyben megbízást ad egy, a Monte Echia alatt húzódó földalatt járat kiépítésére. Azért szánta erre a lépésre magát, mert a korabeli lázadások aggodalommal töltötték el. Az 1848-as események után úgy érezte volna biztonságban magát, ha a Királyi Palota és a Via della Pace között – ahol katonai kaszárnya állt – húzódna egy összekötő járat, mely az ő épségét lett volna hivatott garantálni.
Tunnel Borbonico - Nápoly

Tunnel Borbonico – Nápoly

A munkálatok a tervek elkészülte után 1853 áprilisában már meg is indultak, és hosszú idegi zavartalanul haladtak, azonban hamarosan technikai problémákba ütköztek – hol egy 16. századi vízvezetékben, hogy földalatti tárolókban akadtak el, így a munkák jelentősen lelassultak. Időközben a többszintes elrendezéssel is statikai problémák léptek fel, így a tervezőnek több ponton is be kellett avatkoznia. Ekkora azonban már számos óriási helységet sikerült kialakítani, a járat több mint 300 m hosszú volt.

A munkák egy részét 1855 májusában fejezték be, több mint két év megfeszített munkájával, amit kalapácsokkal, vésőkkel végeztek, fáklyák és gyertyák fényénél. A járatot az uralkodó is megtekintette, majd 3 egész napig nyilvános volt a látogatása. Ezt követően a befejezés gazdasági, majd politikai okokból váratott magára (nyakukon volt az ország egyesítése is), így a munkák teljes lezárása lényegében sosem történt meg.

Tunnel Borbonico - Nápoly

Tunnel Borbonico – Nápoly

A II. világháború során többek között katonai kórház működött itt, illetve a termek kb. öt-tízezer nápolyinak nyújtottak búvóhelyet ezekben az években (1939-1945).

A fasizmus évei alatt egyébként számtalan járművet, különféle szobrokat halmoztak fel itt, amelyek azóta is a barlangrendszerben vannak, és egy látogatás során amolyan olasz káoszba rendezve megtekinthetők.

A háború során az emberek biztonságos ki-bejárásához készült egy csigalépcső – ez a palota és a kórház közötti kapcsolódást is lehetővé tette.

Tunnel Borbonico - Nápoly

Tunnel Borbonico – Nápoly

A háború után a járatrendszerbe elektromos áramot vezettek be, így lehetővé vált annak kivilágítása – így a fentebb említett járművek egészen múzeum-jelleget kölcsönöznek a helynek.

A földalatti járatokban kalandos kedvhez és időhöz mérten többféle túra közül lehet választani, a tunnelborbonico oldalán pedig számos elérhetőséget találunk, ha kérdéseink akadnának.

A járatokban rendezvényeket is tartanak, olykor-olykor egy koncerttel szórakoztatják az esti órákban a szokatlan helyszíneket kedvelőket.

Az alábbi film pedig szakavatott vezető segítségével kalauzol minket a járatokban. Kellemes időtöltést!