Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sajtkalauz – Marche

Ki ne szeretné a sajtot, pláne az olaszt?

Sajnos, az utóbbi időben nem ápolok jó kapcsolatot a tehéntejből készült termékekkel, ám a birkákkal és a kecskékkel nincs bajom. Így alakult, hogy – ha már fel kellett kutatnom a lehetőségeket ilyen irányban – megnéztem, hogy Olaszországban hasonló fronton mi a helyzet.

Nem is kell olyan messzire mennünk, ugyanis Marche, ez a picike régió szabályosan elkényezteti az embert kecske- és juhsajt kínálatával. Itt viszont olyan fantasztikus szortimentre bukkantam, amiről nem is álmodtam korábban.

Mesterei vannak errefelé a kézműves sajtgyártásnak, pici falvak pici farmjain szédületes ízű, különleges sajtok készülnek kecske- és juhtejből egyaránt. Persze, nem hanyagolják a tehéntejet és az abból készült termékeket sem, ám én a kis kutatás során a saját hasamnak megfelelő sajtokra vadásztam.

Így akadtam rá a Cartoceto településen lévő sajtműhelyre, ahol a pecorino (juhsajt) 12 különféle típusát készítik, hosszú ideig barlangszerű termekben érlelik mindenféle ízesítésben. A műhelyt Vittorio Beltrami vezeti, honlapjukon meg lehet nézni a sokszínű kínálatot.

Crosta vino
Forrás: affinitagustative.it/formaggi/

Claudia Ridolfi a másik pecorino-szakértő, a fiatal hölgy szintén vállalkozást tudott építeni sajtszenvedélyéből. Nála is érdemes elkalandozni kicsit, ha Mondavio felé jár az ember – de termékeit meg lehet lesni online is. A fotóik nagy kedvet csinálnak a vásárláshoz!

Maggengo
Forrás: affinitagustative.it/formaggi/

S végül megemlíteném – szintén Marche régióból – Michelangelo egykori kedvencét, a Casciotto di Urbino nevű sajtot is, mely 80% juhtejből és 20% tehéntejből készül. (Van, ahol ez a százalékos arány 70/30, de üsse kavics.) Na, ezt arrafelé jártamban biztos nem hagyom ki! Ha Michelangelónak jó volt, ki vagyok én, hogy meg ne enném, nem igaz?

Casciotta d’Urbino
Forrás: beverfood.com

Ígérem, hogy amint Marche felé veszem az irányt, ennél részletesebben is elmesélem a rám váró sajtos kalandot!