Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Gesztusok, kéztartások

Az olasz gesztusok, mint bármilyen másik nyelvben is megtalálható metakommunikatív eszközök, rengeteget segítenek a mondanivaló nyomatékosításában, az ellenvélemény határozott kijelentésében, de akár az irónia kifejezésének is egy jó módja lehet.

Amiért ez szóba kerül többször is, az az, hogy Olaszországban ezeknek a gesztusoknak nagyobb jelentősége van amiatt, hogy a mindennapi életben lépten-nyomon találkozhatunk velük. Ízessé, autentikussá és a külföldiek számára jellegzetesen érdekessé, már-már szórakoztatóvá válik pusztán a megfigyelése is. Korábbi források mellett az eurocosm videója 65 különféle módját mutatja meg a talján hadonászásnak.

A színesítés végett álljon itt egy másik, mely szintén bővíti (átfedésekkel a korábbiakra tekintettel) ismereteinket, nyelvtanulók figyelmébe ajánljuk, egy bizonyos szint felett már ez a fajta kiegészítés is lényeges tudásanyagot jelent.

S végezetül mutatunk egy másik érdekességet: egy olyan videót ajánlunk mindenki figyelmébe, amelyet megnézve tényleg elámulhatunk a gesztusok garmadája előtt. A kétperces anyag egy párbeszédet mutat meg, azonban szavak nélkül, csak gesztusokkal. Lehet találgatni, mi mit jelent, s első próbálkozás után ellenőrizhető, hogy jól értettünk-e mindent. A felirat bekapcsolásával, vagy a videó alatti linkre kattintással láthatóvá válik a tulajdonképpeni párbeszéd. Elképesztően jó, és reméljük, az olvasó is ugyanilyen ilyen lelkes lesz a megtekintés után.

Korábbi írásunk a témában: