Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Buchette del vino – apró borablakok 2/2.

Múlt héten azt kezdtük fejtegetni, milyen érdekes jelleget kölcsönöznek Firenzének a borablakok.

Ma olyan érdekességekkel folytatnánk a dolgot, mint hogy mi is volt egy kis firenzei borablak szerelmi története, vagy hogy Pistoia városában a borablakoknak kinéző építészeti jelenségek vajon azok-e.

Amíg még Firenzében járunk – hisz borablakos utazásunk innen indult el – nézzük meg, hogy a Piazza San Marco 7-es szám alatti házhoz micsoda legenda tartozik. Úgy tartja a mondás, hogy több évszázada egy Bianca Cappello nevű velencei lány, aki nemesi család sarja volt, megszökött Velencéből Pietro Benvenuti nevű, szegény családból származó szerelmével. Mint tudjuk, ezek a sztorik ritkán végződnek jól, itt sem lett happy-end, már ami szegény Pietro-t illeti.

Bianca Cappello – Forrás: florenceinferno.com

A pár a fent említett házban bújt meg a felbőszült rokonok küldöttei elől, és hónapokig ott élt – mígnem egy nap Francesco de’ Medici egy pici ablakon át a lányt meg nem látta. Az akkor nagyhercegi címet viselő Francesco az oszták udvarból származó felesége mellett élt, ám ez nem akadályozta abban, hogy a velencei nemeslányt a szeretőjévé tegye. A viszony aztán hosszabb távon is kitartott – olyannyira, hogy felesége halála után a nagyherceg elvette a lányt.

Ez a pici ablak, amelyen a szerelmes pillantás először áthatolt, egy buchetta del vino, vagy ahhoz hasonló nyílás lehetett a ház falán – már amennyiben a mendemondának hinni lehet. Azt persze nem állíthatjuk biztosan, hogy a fenti szerelmes történet valóban így esett. Azonban az biztos, hogy a ház mostani lakója hívta fel a figyelmet az épület oldalán látható nyomokra, amelyek minden bizonnyal egy kis borablak befalazott maradványai, amelyet a mostani homlokzatnak megfelelő színnel festettek le. S ha ez a kicsi ablak a nagyon régi ház falán ott van, ez akár alá is támaszthatja Francesco és Bianca történetének igazát.

Francesco de’ Medici – Forrás: wikipedia

Ugyanehhez a picike ablakhoz egy másik szerelmes történet is tartozik, a XX. század elején ugyanis itt élt Piero Bargellini, akkori író és szenátor, aki ebből a házból indult a háborúba, ide tért vissza, s a szerelem házának nevezte, a hitvesi szobával, amelyet kis ablak világított be és szellőztetett át.

Az 1930-as években itt élt aztán még Luciano Artusi is, aki pedig híres kutatója volt a firenzei történelemnek és hagyományoknak.

Ha továbbutazunk és Pistoia városát jelöljük ki új úticélként, akkor is találkozhatunk számtalan formában ezekkel az érdekes nyílásokkal, amelyek kapcsán azonban sokszor válik vitatottá a borablak funkció.

Több esetben egyszerűen azért, mert olyan helyen, vagy olyan formában jelennek meg, amelyek ezt a lehetőséget kizárják. Számos olyan különleges nyílás létezik városszerte, amelyek ugyan falba vannak vésve, de nem két irányban nyitottak – tehát vagy csak kívülről hozzáférhető egy mélyedés a falban, vagy csak belülről. Van olyan lakóház, amelynek konyháját díszíti egy falba vájt kis ajtó – itt felmerült funkcióként az ételek konyhából étkezőbe szervírozásának lehetősége, ám ahhoz picit szűk.

Pistoia-ban több templomnál is találkozhatunk hasonlóval épületen belül, egyes esetekben az oltár mindkét oldalán – itt jellemzően valamilyen misézési kelléket tárolnak.

Érdekes még az utcaszinten elhelyezkedő nyílások kérdése is, amelyeknél a pincék bevilágításának és átszellőzésének szerepét tulajdonítják nekik, ill. ismerünk még ún. repülő ablakokat is, ahol a hasonlóan kialakított nyílások emelet magasságban vannak, így szintén nem lehettek és lehetnek borablakok. Ezen esetekben is a világítás és szellőzés látszik a legkézenfekvőbb funkciónak, azonban ezek egyikére sincsen még tudományosan alátámasztott magyarázat; mindössze a kutatók igyekeznek a legvalószínűbb opciókat számba venni.

Láthatjuk ezeken a tényeken keresztül, hogy egy-egy pici részlete vagy jellegezetessége egy városnak micsoda képet adhat a régi korokról, milyen messzire vezető találgatásokra késztetheti a kutatókat, és milyen érdekes adalékot jelenthet egy odalátogató turistának, aki ezeken keresztül a századokkal ezelőtti városlakók életébe nyerhet bepillantást.

Reméljük, hogy ezzel a kétrészes írással Önök is egy lépéssel közelebb kerültek a történelem egy régi szeletéhez, és talán kedvet is kapnak egy mielőbbi utazáshoz – persze, csak felelősen!

Buchette del vino – Forrás: ciaotutti.nl