Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Egy kis gasztronómia

Milliónyi információt találhatunk az olasz gasztronómiáról a legkülönbözőbb formában és fórumon; szinte minden, főzni szerető ember konyhájában van legalább egy-két recept, netalán könyv a témához kapcsolódóan.

A mediterrán konyha – nem véletlenül – összekapcsolódott az egészséges táplálkozás fogalmával, és mivel utóbbi egyre „divatosabbá” válik, mi pedig talán picit tudatosabbá alakultunk, előszeretettel alkalmazzuk fogásait.

Magam is azt vettem észre, hogy igyekszem más dolgokat leemelni a polcokról a boltban. Az utóbbi egy-két évben kötöttem csak szorosabb barátságot a padlizsánnal – hát, ezt sokkal korábban kellett volna megtenni.  A zöldfűszeres polcom is sok változást élt meg az elmúlt néhány évben, és a sajtokhoz fűződő viszonyomat is némileg szofisztikáltabbnak látom. Ezek nyilván az első lépések, ugyanakkor fontosak is, ne becsüljük le. S aki még ezeket nem tette meg, annak melegen ajánljuk, sorrendtől függetlenül, apránként.

Könyvajánló gyanánt két olyan könyvre hívnánk fel a figyelmet, amelyben egyszerű receptekkel, főzni nem mesterfokon tudók is ragyogóan elboldogulnak, s amelyek sok konyha polcán is ott sorakoznak:

Az egyik ezek közül az Olasz konyha címet viseli, a másik pedig a Modern mediterrán konyha névre hallgat, mindkettő olyan ötleteket ad könnyen elkészíthető recepteken keresztül, amiben biztosan senki nem fog csalódni.