Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A Vezúv

Hozok nektek ma néhány szót a Vezúvról, Olaszország egyik legnagyobb vulkánjáról.

Mindannyian ismeritek már Pompei történetét, amelyet i.e. 79-ben borított el a Vezúv kitörése, és amelyet az 1700-as években kezdtek el lassan-lassal feltárni.

Többek között Pompeinek, ill. ezért a Vezúvnak is köszönhető, hogy a korabeli Grand Tour, a külföldiek itáliai utazása Rómától délre is elindult. A vulkán által elpusztított város ugyanis kitűnő állapotban konzerválódott, és a régészek fáradhatatlan munkájának köszönhetően még ma is egyre több apró részletre derül fény a korabeli életről, amelyről szerencsére már így is sikerült elég sokat megtudni.

A Vezúvról magáról úgy tartják, olyan, mint egy alvó apa, akinek lábainál játszanak a gyerekek. S valóban: egy vulkán lábánál élni egy egész életen át tartó hazardírozást jelent, amelyet jól alátámaszt az is, hogy pl. Nápolyban a mindennapi életet a vallásosság mellett a halál folyamatos tudata is áthatja. Talán ezért is élnek olyan intenzíven és mindent beleadva ezek a déli népek, különösen a vulkánok közelében.

A Vezúv látképe Nápolyból
Forrás: wikipédia

A hely igencsak veszélyes, hiszen Nápolytól mindössze 9 km-re magasodik, és közvetlen környezetében nagyjából 3 millió ember él. Bele se gondoljunk, hogy adott esetben mit jelentene evakuálni a környéket!

A Vezúv egyfajta vulkán a vulkánban: a kúpos felépítésben ugyanis a kráteren belül alakult ki egy újabb vulkáni kúp – ráadásul a tudósok szerint ez épp az i.e. 79-es kitörés során történt, amikor a „sima” vulkán kúp egyszerűen felrobbant. Érdekesen hangzik, ugye?

A Vezúv 1872-es kitörése
Forrás: wikipédia

Nos, a vulkán legutóbb 1944-ben tört ki – reméljük, ez nem egyhamar ismétlődik meg.

A Vezúv veszélyessége és szépsége okán is kedvelt turistalátványosság – olyannyira, hogy holnap én is megmászom!

A tapasztalataimról biztosan részletesebben is beszámolok majd, addig viszont álljon itt egy kis bemutató videó arról, milyen is ez a kúp alakú, csodás hely!