Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Filmajánló – Fatima (2020)

Ma újabb filmet ajánlunk a figyelmükbe Fatima (2020) címmel, amely egy szinte mindenki által ismert történetet dolgoz fel.

1917-ben Portugáliában három kisgyermeknek jelent meg Szűz Mária hat egymást követő hónapban egy-egy alkalommal. A jelenések során a gyerekeken keresztül a Szűz imára és bűnbánatra buzdított.

Bár mind az Egyház, mind a világi vezetés szkepticizmussal kezelte a történetet, ez nem állította meg a hívők több ezres tömegét, hogy a „Nap csodáját” várva  (ahogy a jelenést a kísérő fényár miatt hívták) a kis falu, Fatima határába zarándokoljanak, látni vágyva a hatalmas jelentőségű eseményt.

Fatima – Forrás: cinemamontreal.com

A filmet Marco Pontecorvo rendezte, ám a forgatási helyszínek az eredeti történet helyének közelében, Portugáliában vannak. A színészek  között pedig szintén nem csak olaszokat találunk, a főbb szerepekben (a gyermekszereplőkön túl) talán Harvey Keitel, Goran Visnjic vagy Lúcia Muniz neve is ismerős lehet.

Az esemény 100. évfordulóján egyébként a helyszínen Ferenc pápa mondott misét, s bár említettük, hogy az Egyház az adott korban furán tekintett a jelenések hírére, azért az elmúlt évszázadban mégis több pápa is megfordult Fatimában.

Aki szívesen ismerkedne a történet részleteivel vagy ismételné azokat, azoknak jó szívvel ajánljuk a filmet, amelyet 2020-ban, a pandémia miatt többszöri halasztással tudtak csak bemutatni.

A mozinak további olasz aktualitása, hogy a „Grazia Plena” című benne szereplő dalt Andrea Bocelli énekli, a zenét pedig egy olasz zeneszerző, Paolo Bonvino írta hozzá.