Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Emilia-Romagna – történelmi kitekintő

Végre újra olyan régióhoz értünk, amelyet talán kevésbé kapott fel a nyaralóközönség. Bologna városa még csak-csak ismerős lehet – főként az üzleti megfontolásból utazóknak, a többi rész azonban inkább ízek, illatok formájában jöhet elő az emlékezetünkben.

Emilia-Romagna – ahogy azt már a ‘Tartományok’ részben összefoglaltuk – a félsziget Adriai-tenger felé tekintő részén helyezkedik el. Területének majd’ fele síkság, így a mezőgazdaság és az állattartás nagy jelentőséggel bír a régió életében. Erdeiben vadnyulak, szarvasok, farkasok és rókák is szép számmal előfordulnak, a tartományban ugyanakkor sok mókus és nutria él.

Történelmének korai időszakát az V. században a barbár törzsek hódításai, a VI. század környékén inkább a longobárdok érkezése jellemezte. Ennek ellenére a tartomány egy része sokáig bizánci fennhatóság alatt állt, ez a kettősség sokáig jellemezte. A longobárd uralom alatt a területen számos grófság alakult, a székhely, Bologna egészen 728-ig tartotta is magát a hódítók ellen, ebben az évben sikerült csak a longobárdoknak a várost a magukénak tudni.

A X. század frank csapatokat hozott, a feudalizmus időszaka és a Német-Római Birodalom hódításai is kb. ettől az időszaktól datálódnak.

1088. egy fontos dátum a régió életében – és bátran kijelenthetjük, hogy Európa életében is, hiszen ebben az évben alapították meg a Bolognai Egyetemet, mely Európa első egyeteme volt, és a mai napig fellegvára az olasz felsőoktatásnak.

Universitá di Bologna

Universitá di Bologna

A XII-XVIII. század között Ferrara vált az egyik legjelentősebb várossá a térségben, a renenszánsz kulturális központjaként tartották számon ebben az időszakban.

Emilia-Romagna tartomány számos szállal kötődött a Pápai Államhoz is.

A XVIII. század végén megérkeztek a francia csapatok, élükön Napóleonnal. A következő egy-két évtized Napóleonról szólt, aki a Repubblica Cispadana-ból (mely többek között a Parma-i grófságot és Emilia-Romagna egy nagyobb részét is magába foglalta), valamint a Repubblica Traspadana-ból (mely a Milánói Grófságot jelentette) létrehozta a Repubblica Cisalpinát, amely aztán része lett a később kialakított Repubblica Italiana-nak, majd Regno d’Italia-nak – ez utóbbi 1805-1814 között létezett.

Repubblica Cisalpina

Repubblica Cisalpina

Napóleon időszakát követően megindult a restauráció, mely ezt a térséget is érintette, azonban hamarosan elérkezett az 1848-as forradalmi időszak, mely aztán közvetve végül az 1860-as olasz egységhez vezetett.

A XX. században a II. világháború érintette a legsúlyosabban a térséget, sajnos ezen a területen a harcok rengeteg áldozatot szedtek, míg a háború véget nem ért.

A következő fontos dátum 1947., amikor is Emilia és Romagna együttesen vált az Olasz Köztársaság egyik jelentős régiójává.

Következő cikkeink a kultúra és a gasztronómia, a szentek és a dialektusok köré csoportosulnak majd, azonban még ebben a hónapban szeretnénk szót ejteni magáról a Bolognai Egyetemről is – kövessék írásainkat, számítunk a figyelmükre!

Biblioteca dell'Universita di Bologna

Biblioteca dell’Universita di Bologna