Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Hústvéti előkészületek Campania-ban – 1

Ahogy Olaszország és a keresztény világ nagyobb részén, úgy nálunk is fontos ünnep a Húsvét. Korábbi írásunkban már értekeztünk arról, milyen az olasz ünnep.

Ma nézzük meg, mi a helyzet kifejezetten Campania területén – tudják, ez az a régió, melynek Nápoly a székhelye -, ahol több város húsvéti készülődését is megismerhetjük.

Vegyük először Sorrento-t: Itt a nagypéntekhez kapcsolódó esemény a La Processione dell’Addolorata nevet viseli. Ebben a városban még éjjel, Nagypéntek napjának első óráiban indul el egy szép körmenet – fehér csuhás, fekete övvel és kapucnival felszerelkezett emberek hordják körbe a város központjában a Szent Szűz szobrát, és napkeltére érnek vele vissza a templomba, ahol egyébként a szobrot magát tartják. A körmeneten, ahol általában több száz ember vesz részt minden évben, gregorián stílusban egyházi énekeket, zsoltárokat énekelnek, így készülődnek a Húsvét ünnepére.

Ugyancsak Sorrento-hoz kötődik a La Processione Nera elnevezésű esemény, amely szintén nagypénteken van. Ekkor a nap végén, este járnak körbe a szigorúan feketébe öltözött körmenetesek a városban, magukkal zászlókat, lampionokat visznek, miközben Chopin szomorú, leggyakrabban temetésekkor felhangzó művei kísérnek – ez ugyanis Jézus halálának estéje a keresztény kultúrkörben, nem meglepő hát, ha ennek az estének a hangulatát a gyász uralja.

A harmadik ünnepi felvonulás, amely Campania régióhoz kötődik, Procida városába visz minket. Itt nagypéntek hajnalán, úgy 5 óra felé indul el a város fiataljainak nagy része, hogy az egykori jezsuita szerzetesek (Confraternitá dei Turchini) ruháiban vigyék körbe a videón is látható építményeket a városon. Körmenetük a Terra Murata és a Marina Grande között jár, trombitával kísérve.

A következő bejegyzésben újabb kisfilmekkel várjuk a húsvétra készülődve olvasóinkat!