Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Mediaset I.

A Mediaset nevű vállalatcsoportot, vagy divatos megnevezéssel médiabirodalmat Silvio Berlusconi alapította 1978-ban.

A Mediaset mögött a Fininvest csoport áll, induláskor a Telemilano kábelcsatorna megszerzésével kezdődött a műsorszórás, később ezt nevezték át, Canale5-ként ismerhetjük ma. A cég az első, bővítésre irányuló lépései során szerezte meg 1982-ben az Italia1, 1984-ben pedig a Rete4 csatornákat, melyek a mai napig a megtalálhatók a Mediaset adói között. Ezt a kezdeti időszakot Fininvest-periódusnak is hívhatjuk, a Mediaset elnevezés ugyanis jóval későbbi, a ’90-es évekből származik, nem sokkal azelőttről, hogy 1996-ban a cég kilépett az olasz tőzsdére. A vállalkozás annyira sikeres volt már ebben az időben, hogy 1998-ban a komoly médiamogulként ismert Rupert Murdoch is szemet vetett rá, azonban vételi ajánlatát Berlusconi és társai határozottan elutasították. Nem véletlen, hiszen egy olyan, Európa-szerte jól futó cégről van szó, amely az egyik legnagyobbnak számít a kontinensen.


A cégcsoport elnöke Silvio Berlusconi volt a kezdetektől, mint Olaszország már akkoriban egyik legismertebb üzletembere. Mivel azonban a ’90-es években úgy döntött, politikai karriert épít (Forza Italia), a cégcsoport elnöke az első perctől vele együtt munkálkodó Fedele Confalonieri lett, aki 1994 óta tölti be a tisztséget, alelnökként Berlusconi fia, Pier Silvio van jelen a cég életében.

Ha esetleg valaki kíváncsi, mely adókon milyen műsorok futnak épp, akkor ezen a linken megtalálható a Mediaset csatornáinak műsorkínálata.

A cégcsoport tematikus adóinak programkínálatához pedig ezt a linket érdemes megnyitni.

A műsorok egy része on-line is nézhető, akár archívumból, ezekhez a Microsoft Silverlight plug-in-t javasolják használni, mely egy ingyenes letölthető alkalmazás.