Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Kis festészet könnyedén

A művészettörténet nyáron is érdekes, amikor könnyedebb témákra vágyunk!

Persze, könnyedsége nem vetekszik éppen a gasztronómia vagy egy-két fesztivál témájával, de üdítő még lehet, főként, ha több szép képet is végignézhetünk közben.

Ma egy olyan festőművészt hoztam a barokk korszakból, akit tragikusan fiatalon, 37 évesen ragadott el a pestis – ki tudja, mi mindent hagyott volna még ránk örökül egy hosszabb életúttal megáldva.

Nem más ő, mint Orazio Riminaldi (1593-1630). Nem hallottatok róla? Nos, én is nemrég fedeztem fel őt magamnak, láttam ugyanis néhány olyan festményét, amelyek szépsége rögtön megragadott.

A pisai születésű művész tehetsége már Toszkánában szárnyra kapott, manierista stílusjegyekkel operálva készített festményeket. Az 1620-as évek jó részét Rómában töltötte, ahol több művész, köztük Orazio Gentileschi* (megjegyzés a cikk alján!) műhelyében is megfordult tanítványként. Gentileschi erre az időre már befutott római művész volt, aki Caravaggióval is jó kapcsolatot ápolt. Talán ezzel is magyarázható, hogy Orazio Riminaldi utolsó éveinek művészetén jól látható a caravaggiói hatás.

A festő aztán 1627-ben visszatért szülővárosába, Pisába, és haláláig több egyházi témájú felkérés is megtalálta.

Nézzünk ma gyönyörű festményeket!

Orazio Riminaldi: Caino e Abele, 1620
Firenze; Galleria Palatina di Palazzo Pitti
Forrás: bubblesitalia.com

 

Orazio Riminaldi:
Ratto di Proserpina
Forrás: bubblesitalia.com

 

Orazio Riminaldi : Sacrificio di sacco.
Roma, Gallerie
Nazionali d’Arte; Antica Palazzo Barberini
Forrás: bubblesitalia.com

*Orazio Gentileschi volt az édesapja a mára nagyon felkapottá vált festőnőnek, Artemisia Gentileschinek, akiről ma már bátran kijelenthetjük, hogy tehetségben, hívnévben egyaránt túlszárnyalta apját, aki az egyik legfontosabb mestere is volt egyben. Caravaggio közvetlen jelenléte a család életében Artemisia munkáira is hatást gyakorolt – de erről és a festőnő drámai élettörténetéről hamarosan bővebben is olvashattok a készülő könyvemben! Bizony! Felkészültetek?