Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Karnevál – de nem Velence!

Mai virtuális utunk Puglia tartományba, egészen Putignano városkáig visz.

A farsangi szezonban – ahogy az biztosan mind jól tudjátok – szerte Európában zajlanak a télűző események, amelyek rendszerint húshagyó keddig tartanak.

Nincs ez másképp délen sem: Putignanónak szintén van karneválja, amely egészen az 1394-es évig vezethető vissza.

A tradíció szerint a karnevál a Szent István ereklyéit a szaracén támadások elől Putingnanóba menekítő, az új bortól már nem szomjas menet mulatozásait takarta. Ehhez a menethez csatlakoztak aztán a környékbeli földművesek, majd utánuk szinte mindenki, aki élt és mozgott.

A színes forgatagot alkotó népség aztán zenével, tánccal és énekkel szórakoztatta magát, így egy vidám mulatság kerekedett ki az ereklyementésből, amit aztán minden évben igyekeznek feleleveníteni.

A putignanói karnevál, ami idén, 2023-ban február 4-25-ig tart, ma már főként papírmasé figurákat és kocsikat vonultat fel, ebből a szempontból engem a viareggiói karneválra emlékeztet. Mindkét helyen nagy hagyománya van a papírmasé készítésének, tehetséges kézművesek számtalan órát felemésztő munkája csodálható meg egy-egy ilyen felvonuláson. Mondhatjuk, hogy szinte iparág épült a hagyomány köré. Ezek a papírmasék lehetnek embereket, állatokat formázó, igencsak túlméretezett – s épp emiatt nagyon látványos – figurák, de jelenetek is megelevenedhetnek. A figurákat hatalmas kocsikon húzzák végig a városon, hogy mindenki kedvére megcsodálhassa őket.

 

Farinella
Forrás: carnevalediputignano.it

A putignanói karneválnak saját figurája is van, Farinella névre hallgat, aki egy részeges fickóból lett nemzeti hős. Az ő ötletére tett úgy a legenda szerint századokkal ezelőtt a város, mintha épp pestis pusztítana, és így sikerült elvenni a szaracénok kedvét attól, hogy oda bevonuljanak. Tényleg házi hősnek számít tehát a fickó! A rá emlékeztető, színes, vidám jelmezt ezért sokan öltik magukra a karnevál idején.

Nos, aki megriad a velencei hatalmas tömegtől, de mégis karneválozna egyet, az akár Bari felé is veheti az irányt – közvetlen repülőjárattal egészen közel kerülhetünk Putignanóhoz! Hajrá, karneválra fel!