Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Farsangra készülve 1.

Könnyed gasztrokalandra invitállak titeket, így, hogy már közeleg a farsangi szezon és nyakunkon a velencei karnevál!

Arra gondoltam, hogy épp itt az ideje egy kicsit felkészülnünk a küszöbön álló ünnepi időszakra, és ezért ma egy kicsit közelebbről megismerkedhetünk a velenceiek karneváli fánkjával, a fritellával.

Fritelle
Forrás: magazine.torciano.com

Magáról a karneválról azért nem írok itt hosszasan, mert azt már a 2023-ban megjelent Ciao, Velence kötetemben megtettem – remélem, hogy ismeritek már a rózsaszín könyvet. Ennek lapjain a fritelláról is szó kerül röviden, ám nézzük meg, mi is a pontos története és persze a receptje ennek az itáliai finomságnak.

Nos, a fritolát, ahogy századokkal ezelőtt nevezték, már a reneszánsz idején is sütögették Velencében. Bartolomeo Scappi, V. Piusz pápa személyi szakácsa már az 1500-as években lejegyezte az ún. hivatalos receptet. Az 1700-as években pedig egyenesen a Velencei Köztársaság és a karnevál szimbolikus édességévé vált, hogy aztán később, elterjedve a környéken, többféle változatban is fennmaradjon – a mi örömünkre.

A fritolerik, azaz a fánksütők Velence utcáin frissen sütve, még melegen kínálgatták ínycsiklandó portékájukat, s annyira népszerűvé váltak, idővel pedig annyira sokan lettek, hogy végül szervezetbe tömörültek, s mintegy hetvenen, a város meghatározott pontjain gyakorolták a mesterségüket. Helyük és kisvállalkozásuk apáról fiúra szállt. A szervezet egészen a Velencei Köztársaság bukásáig, 1797-ig működött. (A városban szerteszét, utcai árusokként működő, kis mobil pultokról vagy apró cukrászműhelyekből értékesítő fritolerik azonban egészen az 1800-as évek végéig űzték mesterségüket a városban.)

Velence az 1700-as években egy Canaletto-festményen; Forrás: artesvelata.it

Nem ritkán azzal bizonyították sült édességük autentikusságát, hogy a kész, forró, porcukorral meghintett, illatos fánkok mellé kis tányérokra az egyes összetevőket is kihelyezték, megmutatva a vásárlóknak, hogy milyen klassz alapanyagokból készítik el csalogató termékeiket. Ez ám a marketing!

Nos, akkor nézzük is meg, milyen a kimondottan karneváli verziója ennek a fánknak, két hét múlva pedig a karneválinak nevezett fritella verzióval fogunk megismerkedni.

Velencei fritella

Összetevők: 250 g liszt, 4 egész tojás, 2 ek. cukor, 40 g vaj, egy citrom reszelt héja, 1 vanillincukor, egy csipet só. Olaj a sütéshez, porcukor a dekorhoz.

Elkészítés: tegyünk fel forralni 0,5 l vizet, és ebbe szitáljuk bele a lisztet. Kevergetés közben adjuk hozzá a vajat, a citromhéjat, a sót, a cukrot és a vanillincukrot. Ha tökéletesen elkevertük, akkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a tojásokat. A teljesen homogén tésztából kis gombócokat szaggassunk kanállal bő, forró olajba (tényleg forró legyen, mert akkor nem nyílik szét a fánk). Amikor szép aranybarnára sült, szedjük papírtörlőre, hogy leitassuk a felesleges olajat, majd amikor langyos, szórjuk meg porcukorral. Hát, ennyi.

Buon appetito!

Fritelle
Forrás: sipartedopoilcaffe.com