Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szicília – válogatás

Ezen a héten is gyűjtögetek nektek néhány érdekességet – most épp Szicíliáról.

Mivel a szigeten nyáron szinte elviselhetetlen forróság van, azt hiszem, sokan egyetértenek, hogy a tavasz és az ősz kicsit kellemesebb időszak az ide irányuló utakhoz. Én biztosan akkortájt indulnék. Szóval, ha az alábbi gyűjtemény meghozza a kedveteket, akkor még mindig nincs késő egy szép őszi utat megszervezni.

Szicíliáról általános infókat a Tartományok – Szicília címszó alatt olvashattok. Ezek mellett az infók mellett aztán persze a honlap lassan egy évtizede alatt elég sok, speciális témájú cikk is született, amelyekből most csemegézni érdemes.

Hú, az a déli hangulat!
Photo by Kristin Snippe on Unsplash

Induljunk mindjárt a sziget történelmével, ami mindig érdekes téma és sokmindent elárul a helyről, ahova indulni készülünk. Én szeretek ezzel kezdeni a felfedező utánaolvasások során.

Aki szereti a hasát, annak biztosan a top 3 fontosságú infó között szerepel az úticél gasztronómiája. Persze, erről is született már cikk, finom ízekkel, falatokkal találkozhattok benne. Egy egész cikk szól az arancinoról, is – ki ne hagyjátok! Nem mellesleg egy külön írást szenteltem a pisztáciának is – ez is sokak kedvence.

Utazásaink során ajánljuk szeretettel célpontként Marzamemit, ami egy felejthetetlen hangulatú picike város. Csempével kirakott lépcsőivel pedig Caltagirone csábít.

Marzamemi
Photo by Daniele Salutari on Unsplash

Édességként a nyári időszakban a biancomangiare csalogat bennünket, hűsítő finomságként itthon is elkészíthető!
És ha a gyerekek kedvére is szeretnénk tenni egy picit, akkor ebben a régióban még klassz mesék is születettek a szórakoztatásukra, amit szintén egy cikkben foglaltam össze.

Nagyon szeretem megemlíteni még a nyelvjárásokat, Szicília esetében pedig a szinte önálló nyelvet is, mert Olaszország híresen sok dialektus hagyományait ápolja – még ha manapság ez már zömmel az idősebb korosztály szívügye is maradt.

Tengerparti szépség
Photo by Alina Fedorchenko on Unsplash

Persze, ejtettem még szót egyéb témákról is a sziget kapcsán, azonban a legérdekesebbeket majd a néhány héten belül megjelenő könyvemben fogjátok megtalálni – gyönyörű képekkel, érdekes sztorikkal színezve. Remélem, azt is sokan forgatjátok majd!

Palermo közelében
Photo by Petr Slováček on Unsplash