Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Sicilia

Szicília

 

 

 

Terület:                                 25 711 km2

Lakosság száma:              5 049 598 (2011.)

Népsűrűség:                       196,4 fő/km2

Megyék:                               Agrigento, Caltanisetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracusa, Trapani

Székhely:                              Palermo

 

Földrajz

Szicília Olaszország legnagyobb szigete és legnagyobb régiója is egyben. Talán ezen a háromszög alakú országrészen van a legkomolyabb szeizmikus aktivitás, köszönhetően annak, hogy évmilliókkal ezelőtt az afrikai földlemez az eurázsiai alá benyomulva kiemelte ezt a szigetet, s a folyamat során számos vulkán alakult ki területén. Elég csak megemlíteni az Etna-t, a Stromboli-t vagy Vulcano-t.

Sicilia szigetvilágát számos apró sziget alkotja, néhány közülük földrajzilag inkább Tunéziához tartoz(hat)na, azonban közigazgatásilag mégis a régió része.

Földrajzát tekintve a dombságok túlsúlyát emelhetjük ki, csak negyedrészben alkotják hegyek a felszínét, s még ennél is kisebb a síkságok, alföldek aránya. Északi partvidéke magas, sziklás, ám mindeközben a parton széles, homokos strandokat találunk. Keleten inkább változatos a helyzet, itt még egy-két fjordszerű kiszögellés is előfordul, s ezen a részen van a sziget legnagyobb kikötője is.

A sziget klímája egyértelműen mediterrán, egyedül az Etna magasabb részeinek vannak alpesi jellemzői.

Sicilia történelme rendkívül változatos volt az egyes nagyobb, történelmi korokat tekintve, így megér egy külön bejegyzést, nem apróznám el itt néhány mondattal agyoncsapva a lényeget.

A szigetnek picit több mint 10%-a természetvédelmi terület, mely öt nemzeti parkot is magába foglal, sőt még tengeri védett területe is van.

Az UNESCO is kedveli Sicilia-t, a védett világörökségi épületek, helyszínek számát tekintve a negyedik leggazdagabb olasz régió.

Demográfia

Demográfiai szempontból szemlélve a szigetet elmondhatjuk, a XVI. századtól szépen emelkedett a népességszáma (szőrmentén megemlíteném, hogy a görög időkben a Földközi-tenger legnépesebb területének számított), az 1861-es Olasz Királyság idejére már majd’ három millióan éltek itt. A II. világháború környékén megindult a kivándorlás az amerikai kontinens felé, a ’60-as-’70-es években pedig sokan költöztek Észak-Olaszországba. Később az emigrációs folyamatok lelassultak, és kiegyenlítődtek a bevándorlásoknak köszönhetően; Sicilia volt az első olyan olasz régió, mely ezt a folyamatot tunéziai csoportok befogadásával/betelepítésével elősegítette.

sicilia

Nyelvjárások

A szigeten az olasz a hivatalos nyelv, azonban rengetegen beszélik a szicíliait. Ez utóbbi a legnagyobb tömegek által beszélt nyelvjárás, amelyet érdekes módon az EU és több, különböző nemzetközi szervezet szinte önálló nyelvként ismer el, azonban Olaszország és a régió által még csak különösebb, a nagy dialektusoknál megszokott védelem alatt sem áll.

A második az ún. gallo-siculo, melynek gyökerei a normann időkig nyúlnak vissza. Az egyik legnagyobb etnikum az albán; teljesen jól látható itt is, hogy az albán egy zártabb közösség, ennek mentén komolyan védik és őrzik nyelvüket és hagyományaikat; ezt már más régiók albán kisebbségeinél is megfigyelhettük.

Messina-ban 2012-ben elismerték nyelvi kisebbségként a görögöt is.

Gazdaság

A sziget ipara nem összehasonlítható az észak-olasz területekével, de azért Dél-Olaszországhoz képest aktív. Főként olajat és metángázt nyernek a területről. Korábban aktív kén- és káliumsó bányák voltak a területén, de ezeket gazdaságtalanságuk okán több évtizeddel ezelőtt bezárták, a szükséges mennyiséget import útján szerzik be.

Mezőgazdaságát jól jellemzi a mediterrán éghajlatot kedvelő déligyümölcsök, citrusfélék ültetvényeinek sora, de kiváló minőségű olivaolaj sajtolásához is van bőven alapanyag, és a gabonafélék sem hiányoznak. A gazdálkodás összese mintegy 650 ezer hektáron folyik. Bortermelése is méltán híres, az egyre jobb minőségű borokat a világ mind nagyobb részén ismerik meg és ismerik el. Virágtermesztésének legékesebb példája a szigeten megtalálható sok orchidea.

Állattenyésztése főként a juhféléket és a kecskéket jelenti, szarvasmarhát csak nagyon korlátozott számban tenyésztenek Sicilia-ban.

A partok mentén sok kis kikötő van tele halászhajókkal, a halászok rengeteg halfajra vadászhatnak a szigetet körülölelő tengerben, fognak ki kardhalat, tonhalat, szardíniát, rákokat és még sorolhatnánk. Kaviárt is készítenek errefelé, még exportra is jut belőle.

Turizmus, közlekedés

A turizmus itt is egy folyamatos fejlődésben lévő iparág, a szigetre a nyilvánvaló strandolási lehetőségeken túl a természet és a művészeti látnivalók szépsége is sok érdeklődőt csalogat.

Sicilia-t három nagyobb és nemsokára egy negyedik reptéren lehet megközelíteni, a sorban a Catania-i repülőtér az első, itt van a legkomolyabb turistaforgalom. Néhány kisebb reptere is van, ezek közül azonban olyan is akad, amelyet a helyi repülő-klub használ csak.

Vasútvonala modernizációra vár, mind korszerűsítés mind logisztika szempontjából, ám ezen a módon is kapcsolódik a sziget a kontinenshez, sőt az egyes tartományok egymással is összekapcsolódnak.

Autópályákból a szigetre és a szigeten a következőket használhatjuk: A18, A19, A20, A29.

Linkek, felhasznált források:

http://it.wikipedia.org/wiki/Sicilia

Régió

A régió hivatalos oldala értelemszerűen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen:

http://pti.regione.sicilia.it/portal/page/portal/PIR_PORTALE

Gazdasági info

Ha mindenképpen ebben a tartományban szeretnél hivatásszerűen/cégszerűen tevékenykedni, az alábbi, gyakran frissülő honlap milliónyi segítséget nyújthat. Pályázatokról, régiós bontásban:

http://www.concorsi.it/regione/sicilia

Érdemes még forgatni a Gazzetta Ufficiali Concorsi oldalait is!

Hírek – helyi vegyes

A lokális események követésére egyik legalkalmasabb módszer az alábbi oldalakat átlapozni, ahol politikai, gazdasági, utazási, kulturális és sporthíreket is találhatunk:

http://www.sicilianews24.it/

http://www.gds.it/

http://www.livesicilia.it/

http://www.siciliaonline.it/

http://www.lasicilia.it/

http://www.siciliano.it/

http://palermo.repubblica.it/

Környezet

Info azoknak, akiknek szívügye a környezet és annak védelme. Alább találhatók a nemzeti parkok és természetvédelmi területek, melyek a régióban fellelhetők:

http://www.parks.it/regione.sicilia/index.php

http://www.atorifiutienna.it/siciliambiente/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Turizmus

Ha valaki a szigetre látogatna, és némi infora van szüksége annak kapcsán, hogyan csalogatják a turistákat, és milyen lehetőségekbe lehet botlani, úgy az alábbi linkek hasznosak lehetnek:

http://www.regione.sicilia.it/turismo/web_turismo/

http://www.esplorasicilia.com/

http://www.siciliaturismo.com/

http://www.guidasicilia.it/index.jsp

További információk a szigetről

http://www.euroinfosicilia.it/

Kulturálódni vágyóknak

http://www.culturasicilia.it/

http://www.retesicilia.it/

http://www.siciliaculturamobile.com/?page_id=35&lang=en

http://www.viaggi-in-sicilia.it/arte-e-cultura-in-sicilia/tradizioni-e-cultura-in-sicilia/

http://www.sicily-holiday.com/en/sicily-events-entertaintment/

http://turistipercaso.it/a/magazine/diario/sicilia/

http://www.siciliasud.it/index-page-luoghi_tur.html

http://www.siciliainfesta.com/