Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Olvassunk olaszul – bookrepublic.it

Biztosan vannak jónéhányan, akik már elérték azt a szintet olasz nyelvből, hogy bátran nekiveselkednek egy könyvnek. Nos, a mai bejegyzésünk elsősorban számukra lesz érdekes, de azért a többiek se adják fel itt az olvasást, nekik is van meglepetésünk!

Mint azt sokan hallották, 2013. az olasz-magyar kulturális kapcsolatok jegyében telt. Mind Budapesten, mind pedig Olaszországban számos eseményt szerveztek azzal a céllal, hogy a két nemzetet egyre több szempontból hozzák közelebb egymáshoz. Ennek a célnak egyik fontos eredménye, hogy nyolc olasz szerző művei magyar nyelven is elérhetővé váltak – köszönhetően az olasz Mondadori Kiadó közreműködésének.

A bookrepublic oldalán magyar nyelven is letölthetünk pár kiadványt, amelyek a kortárs olasz irodalom képviselőinek munkáit rejtik. Ez a nyolc író pedig: Giuseppe Lupo, Marco Malvaldi, Edoardo Nesi, Antonio Pennacchi, Tiziano Scarpa, Walter Siti, Marco Vichi, Andrea Vitali.

Az oldal fentiek miatt klassz lehet az olaszul nem beszélőknek, hiszen ezeknek az íróknak a munkái magyar nyelven hozzáférhetőek, e-book (epub) formátumban. A bookrepublicon a művek szabadon letölthetők (legalulra görgetve!).
bookrepublic2

Akik pedig olaszul olvasnának, számukra a lehetőségek itt most sokkal tágabbak. Ugyanezen oldalon ugyanis számtalan olasz nyelvű könyv, kiadvány hozzáférhető. Bizonyos részük ingyenesen elérhető, azonban az értelemszerű, hogy itt inkább a ponyva és a kevésbé szofisztikált irodalom található meg. Viszont ezek a könyvek – témájuk miatt – a könnyebben emészthető kategóriába tartoznak, tehát akiknek nem annyira biztos a nyelvtudása, azok is simán megpróbálkozhatnak vele, ráadásul egy fillérbe sem kerül.

Természetesen nem csak ingyenesen letölthető anyagok vannak itt, azonban a jó hír, hogy ha nem nyúlnánk mélyen a zsebünkbe, akkor is van számunkra pálya, már 3€ összegért is igen sokféle könyv letölthető. Nem véletlen, hogy az itteni akciókat is érdemes lehet kihasználni.

Persze, aki igazán jól érti a nyelvet, megpróbálkozhat hangoskönyvekkel is, szintén kb. 3€-tól lehet letölteni sokféle témában anyagokat, így aki befizetne egy körre, valószínűleg szintén nem fogja megbánni.

És a végére hagytuk a személyes kedvencet, nem akartuk ugyanis ezzel kezdeni a posztot, mert az milyen már… Szóval van egy sorozat itt, amit reméljük, egyszer elhoz nekünk a nyuszi vagy a Jézuska. Ez egy kiváló sorozat, igen sok részből áll és Olaszország történelmét dolgozza fel a középkortól (kb. 1250-től indítva) egészen 1997-ig. Hú, ezt egyszer de jó lenne eredetiben végigolvasni! Egyes darabjai 4 €-t kóstálnak, ami alapvetően nem sok, ám az egész sorozat belekerül vagy annyiba. Akit érdekel, névnapi, szülinapi ajándékként ne legyen rest kupont kuncsorogni a családtól…

Ja, a kupon! Jó, hogy szóba került, ugyanis a bookrepublic oldalán arra is lehetőség van, hogy a könyveket ne egyesével kelljen mindig „fizetgetni”. Létrehoztak egy Ebook-pass nevű virtuális számlát, ahol megfelelő összegért csomagokat lehet vásárolni, és amikor jön egy könyv, amit muszáj elolvasnunk, csak kattintunk, és a csomag értékének megfelelő összegből szépen levonja a vásárlásét. Kényelmes, mert nem kell állandóan utalni, pénzt feltölteni. Jó dolog ez, erre megy a világ.

Mindenkinek kellemes olvasgatást kívánunk!

bookrepublic