Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Veneto – kaland észak-keleten

Új cikk-trió indul – Magyarországhoz közeli részeken barangolunk most virtuálisan.

Néhány hete Olaszország megnyitotta határait a turisták előtt, így aki rendelkezik a megfelelő oltással, vagy épp vállalja a tesztet az út előtt, az már élvezheti Itália szépségeit akár testközelből is. Azonban sokan vannak, akiknek most (még) nincs lehetősége utazni, őket is szeretnénk meginvitálni így egy körútra, ami talán ötleteket is ad egy jövőbeli nyaraláshoz. Veneto régió számos szépséggel várja az utazót, a régió székhelyeként Velencét külön is ki kell, hogy emeljük.

Talán emlékeznek, hogy néhány éve elővettük Velencét hasonló indíttatásból, ám ahogy akkor, úgy most sem a fősodorbéli látnivalókat taglaljuk, amelyeket minden bizonnyal az olasz-rajongók már amúgy is jól ismernek.

Persze, nem megkerülhető egy velencei út során a Szent Márk tér és a Székesegyház a harangtoronnyal, ugyanúgy a Dózse Palota is kötelező elem, a gondolázást pedig a romantika kedvelői biztos sorra kerítik. Érdekesebb volt számunkra azonban egy-két, művészettörténeti érdekességgel bőven kecsegtető intézmény, mint a Scuola Grande di San Rocco, vagy a San Marco – ezekről pedig már egész cikkeket olvashattak nálunk.

Scuola Grande di San Rocco

Veneto azonban nem korlátozódik Velencére, a régióban számos más érdekesség is van. Gondoljunk csak bele, hogy ott van Verona, a hatalmas és gyönyörű amfiteátrummal, ami – remélhetőleg hamarosan – újra óriási koncertek színhelye lesz, ahogy régebben. Az elegáns város fontos központja az olasz operának is, valamint ott van Júlia erkélye is, sőt, szobra a fényesre tapogatott cicijével – a témában filmajánlónk is van ám!

Mindez már egészen közel fekszik a Garda-tóhoz, ahol olyan festői kis falvak szegélyezik a partot, hogy a lélegzetünk is elakad tőle!

A régió egy másik részében a Prosecco-dombok nem véletlenül kapták nevüket – a finom száraz borok hazája ez a dombvidék, egy kóstoló kötelező program errefelé!

Amiről azonban pár szót részletesebben is ejtünk ma, az nem más, mint a Vicenzában és környékén található Palladio-villák. Palladio, a reneszánsz hatalmas jelentőségű építésze nem csak a városban, de az azt körülvevő vidéken is számos nemesi család számára tervezett mai szemmel nézve is rendkívül modern, átgondolt beosztású és struktúrájú palotákat. A harmonikus formák megalkotásáról Palladio egyébként 1570-ben egy négy részből álló építészeti értekezést is publikált, I quattro libri dell’architettura, azaz Az építészet négy könyve címmel – a köteteket hosszú évek alatt állította össze, a leírásokat számtalan ábra egészíti ki.

A Palladio-tervezte épületek az építész nevét tovább dicsérő bazilikával és számos más, impozáns épülettel a Világörökség részét képezik.

Ilyen volt a Villa Rotonda (vagy Villa Almerico Capra), amelyet a legeslegszebbek között szokás emlegetni.

Villa Rotonda – Forrás: archweb.com

A Valmarana-család rezidenciája ugyancsak csodálatos építmény:

Villa Valmarana – Forrás: trustandtravel.com

Ott van aztán még a Palazzo Chiericati is:

Palazzo Chiericati – Forrás: wikipedia.org

Ezek a képek abszolút elbűvölik a látogatókat, és egy kicsit más szemszögből – ezúttal nem annyira a képzőművészet oldaláról – varázsolnak el mindannyiunkat. Így, ha Veneto régióban támad kedvük utazgatni, Vicenzát mindenképp tegyék be a sorba, ugyanis ezek villák századokkal repítenek vissza az időben. Hagyjuk magunkat lenyűgözni!