Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Toscana

Emilia-Romagna – válogatás

Folytatódik cikksorozatom egy rettentő klassz régióval, Emilia-Romagnával.

Idénre terveztem egy egyhetes olaszországi utazást, s ha lesz alkalmam, akkor Bolognába is szívesen ellátogatnék – remélem, bele fog férni az időbe.

Addig is azonban veletek együtt átbogarászom, mi mindent ajánlottam eddig nektek infóként ebből a régióból. Bizony, elég sokminden összegyűlt itt az évek folyamán, úgyhogy induljon is a csemegézés!

Photo by Daniel Uvegård on Unsplash

Tartományok – Emilia-Romagna – nyilván ma is ettől az általános összefoglaló cikktől indulunk.

Persze, hogy ezen túlmenően azért van egy kis történelmi kitekintőnk is. Ebben megemlítem az eltelt évszázadok legjellemzőbb eseményeit, kiemelve, hogy a két legjelentősebb város a régióban Bologna és Ferrara. Bologna ad otthon a világ legrégibb egyetemének, amelynek nem csak az oktatási szempontból betöltött jelentősége nagy, de még az épület is gyönyörű.

Azt tudjátok, hogy ki Emilia-Romagna védőszentje? Nos, nem más ő, mint Sant’Apollinare, aki nem csak a régió, de Ravenna városának oltalmazója is egyben.

Photo by Elio Santos on Unsplash

Ki éhes? Én mindig… Nos, ne aggódjatok, Emilia-Romagnában is lehet piszok jókat enni. Nem mondok ezzel semmi újat, nem igaz? Pármai sonka, Parmiggiano Reggiano, vagy a ferrarai gömböc? Bizony, mindenről szó kerül. Aztán lesz bolognai szósz, meg egy klassz cikóriás pite (!) is recepttel, plusz emlékeztetlek titeket a Zampone nevezetű falnivalóra is, ami szintén e régió jellegzetessége! Na, ugye megmondtam?

Mi a helyzet a ferde toronnyal? Nem, nem Pisáról beszélek, hanem épp Bolognáról! Ki látta már? Na, olvassatok csak utána!

Ferde torony – Bologna
Photo by Bianca Ackermann on Unsplash

Plusz könnyen lehet, hogy egy közeli kisváros, Bobbio adta a lélegzetelállító hátteret a Mona Lisához – ezt tudtátok-e?

Hű, jó sok dolog összegyűlt – ám, ha nektek még ez sem elég, akkor ne csüggedjetek! Olvashattok nálam a régióra jellemző dialektusokról is, és akit érdekel, azt még a mesék világába is elcsalogatom!

Ma megint tettünk egy szép nagy kört, alig várom, hogy ezek az utazások végre kilépjenek a virtuális világból és megindulhassak magam is!

Photo by Marco Testi on Unsplash