Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A Bolognai Egyetem rövid története

A világ legrégebbi egyeteme, amelynek története egészen a XI. századig nyúlik vissza, ma is neves képviselője az európai felsőoktatásnak.

A Bolognai Egyetem jelenleg kb. 87 000 diákot számlál, akik 5 különböző campuson (Bologna, Cesena, Forlí, Ravenna és Rimini) tanulhatnak, mintegy 33 tanszék több mint 200 kurzusán. Ezek közül azt hiszem, mindegyik szám igen impozáns, nem csoda tehát, hogy a világ szinte minden tájáról megfordulnak itt egyetemisták, akik a tanulmányaik teljes egészében, vagy egy részében ezt az alma matert választják a diplomájuk megszerzéséhez.

10379-11

Az alapítás éve 1088., amikor is létrejött egy olyan intézmény, mely az egyháztól teljesen függetlenül tudott működni. Főként jogi tanulmányok folytak itt a kezdeti időkben, ahol a diákok anyagi felajánlás ellenében folyamatos képzést kaptak mestereiktől. Ez később lassan átalakult, s a mesterek maguk a befolyó összegekből kapták meg a fizetésüket – ha úgy tetszik, a kezdetektől fogva létezik a tandíj fogalma.

A XII. században Barbarossa Frigyes vette a szárnyai alá az intézményt, majd jóval később, a XIV. században az egyre bővülő oktatási anyagok körébe becsatlakozott a teológia is (1364.).

Talán kevesen tudják, hogy a XIV. században a Bolognai Egyetemnek két magyar rektora is volt, tehát az olasz-magyar egyetemi kapcsolatok is sok-sok évszázadra tekintenek vissza.

Az egyetem egykori diákjai közül sok hírességet megemlíthetünk, mindjárt kezdenénk is Gasparo Tagliacozzi-val a XVI. századból, akiről már mi magunk is írtunk egy hosszabb lélegzetű ismertetőt. Ide járt még őelőtte Dante, Petrarca és Boccaccio is, tehát már önmagában ez is emeli az egyetem amúgy sem kis érdemeit.

Teatro Anatomico

Teatro Anatomico

A XVII. században az orvostudomány oktatása vált kiemelkedővé, amelynek során már mikroszkópot is használtak az anatómiai kutatásokhoz.

A XVIII. század a tudományos és technológiai robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően változásokat hozott a felsőoktatásban is. Ebben az időszakban ténykedett Luigi Galvani, Alessandro Volta – hogy a teljesség igénye nélkül a legnagyobbak közül említsünk párat.

Már 1888-ban, az alapítás 800. évfordulóján minden egyetem anyjának kiáltották ki a bolognait (Madre delle Universitá).

1988-ban, az egyetem alapításának 900. évfordulóján Európa 430 egyetemének rektorai egyöntetűen aláírták a a ‘Magna Charta Universitatum Europaeum’ névre hallgató dokumentumot, mely a Bolognai Egyetemet minden egyetem bölcsőjeként ismeri el. Ehhez aláírásukkal a következő években további rektorok csatlakoztak, így számuk mára 752-re nőtt, akik mintegy 81 államot képviselnek a világból. (Magyarországról ehhez 11 egyetem csatlakozott!)

Bologna-vista02

És még egy érdekesség a végére: a BUB (Biblioteca Universitaria di Bologna) őrzi a világ legrégebbi Tóra-tekercsét, mely kb. 1155-1225 közöttről származhat, és amelyről alábbi galériánkban szép felvételeket láthat a kedves olvasó!

Dióhéjban ennyit szerettünk volna elmondani a Bolognai Egyetem történetéből – reméljük, hogy sokukat további olvasgatásra és kutatásra sikerült ösztönöznünk!